Kazna za roditelje gojazne djece

Zakonodavci u Portoriku ozbiljno razmatraju donošenje zakona koji bi uveo kazne za roditelje dece sa prekomernom težinom.

Svijet 12.02.2015 | 22:39
Kazna za roditelje gojazne djece

Ova karipska nacija smatra da će ovakav zakon da poboljša zdravlje najmlađih i da pomogne roditeljima u donošenju ispravnih odluka kad je u pitanju porodična ishrana. U protivnom, čeka ih kazna u iznosu do 800 američkih dolara.

„Rasprava o novom zakonu počinje u petak“, najavio je senator Gilberto Rodrigez.

Ukoliko novi zakon prođe potrebnu proceduru, nastavnici u svim školama imaće obavezu da prijave gojaznu decu školskom pedagogu ili socijalnoj službi, u zavisnosti o ozbiljnosti slučaja.

Zdravstveni radnici bi se potom našli s detetovim roditeljima i utvrdili da li je uzork gojaznosti loša ishrana ili je razlog medicinske prirode.

Nakon toga stručnjaci bi sastavili dijetu i program vežbanja za dete i svaki mesec proveravali da li se roditelji drže propisanog programa.

Novu kontrolu, sproveli bi nakona šest meseci. Ako se ne bi pokazao nikakav napredak u vidu manjka kilograma i boljeg zdravstvenog stanja deteta, roditelji bi mogli biti kažnjeni u iznosu od 500 do 800 dolara.

Procenjuje se kako više od 28 odsto dece u Portoriku ima višak kilograma, ali mnogi lekari u toj ostrvskoj državi se protive novom zakonu, kojeg smatraju da je nepošten i da problemu dečje gojaznosti prilazi s pogrešne strane.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zamena teza

13.02.2015 07:48

Gospode Boze! Kao i uvek,kaznjavaju se pogresni.Sta kazu zakonodavci koji se "brinu" za narod o proizvodjacima "zdrave" hrane,bez secera? Po meni je sve ovo samo pravljenje para,prvo prijave,pa razni strucnjaci za ishranu pa instruktori gimnastike i drzavni sluzbenici koji ce sve to da obradjuju i prate. O cijem trosku?

ODGOVORITE
Name

Crni

13.02.2015 09:45

Ja koji ste vi kreteni pa nije to do roditelja tako se dijete rodi da se deblja I od vode a da nepričamo Od hrane po vašem netreba dijetetu dati ništa da jede I pije nek umre pa opet po roditeljima kad budete imali ličnog iskustva o tome onda brstite !

ODGOVORITE