"Ne vrbujte Hrvate za rat u Ukrajini!"

Zvanična Moskva pozvala je danas Hrvatsku i druge zemlje u kojima se vrbuju građani za oružane snage Ukrajine, da spreče tu praksu.

Svijet 12.02.2015 | 21:21
"Ne vrbujte Hrvate za rat u Ukrajini!"

"Pozivamo Zagreb i rukovodstva drugih zemalja, čije građane vrbuju Oružane snage Ukrajine da spreče tu opasnu praksu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

U Moskvi navode da je "učešće stranih plaćenika, uključujući hrvatske, u unutarukrajinskom konfliktu neprihvatljivo i služi jedino njegovom raspirivanju".

"Naročito skrećemo pažnju hrvatskim vlastima da je danas usvojena u Minsku odluka Kontakt-grupe o kompleksu mera za implementaciju minskih dogovora, između ostalog o povlačenju svih stranih oružanih formacija, vojne tehnike i plaćenika sa teritorije Ukrajine pod nadzorom OEBS", navodi se u saopštenju ruskog MIP.

U Moskvi je "izazvalo zabrinutost i nedoumicu objavljivanje izjave u medijima prvog potpredsednika vlade, ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, koja potvrĐuje da hrvatski dobrovoljci učestvuju u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine na strani ukrajinske vojske".

"Pritom se ne stavlja u sumnju ispravnost učešća građana Hrvatske u operacijama ukrajinskih bezbednosnih struktura", naglašava Rusija.

U saopštenju se navodi da se pojavila informacija da se niz hrvatskih građana nalazi u okviru zloglasnog bataljona "Azov" koji su formirale krajnje desne snage, a da je indikativno da se "izjave o učešću građana evropskih zemalja u kaznenim operacijama kijevskih snaga bezbednosti čuju istovremeno sa neosnovanim optužbama na račun Rusije o prisustvu ruskih vojnika na teritoriji Ukrajine".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Radovan

12.02.2015 20:55

Vaskrsao fašizam!!!

ODGOVORITE
Name

tetak mata

12.02.2015 21:46

Ma da se nisu pojavili hrvati tamo sigurno ne bi ni primirje nastupilo valjda se toliko Putin uplašio.

ODGOVORITE
Name

Eliot

13.02.2015 06:11

Izgleda se priprema neka Oluja u Ukrajini, Rusi se prepali da i njih ne bi zakacilo. Sta se kurce ovi Kroati i njihova shahara..

ODGOVORITE
Name

Crni

13.02.2015 17:23

Ako Putin bude bolje plaćo prelazim odmah.

ODGOVORITE