Novi sastanak sa kantonalnom vlašću

Predstavnici Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida" Tuzla i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona nisu danas postigli dogovor o rješavanju nagomilanih problema radnika ove fabrike.

Bosna i Hercegovina 12.02.2015 | 19:22
Novi sastanak sa kantonalnom vlašću

Dogovoreno je da bude održan novi sastanak sa mandatarom za sastav Vlade Tuzlanskog kantona Begom Gutićem, predsjednikom Kantonalne skupštine Senadom Alićem i predstavnicima klubova političkih stranaka koje participiraju u Skupštini kantona.

Radnici "Aide" poručili su da će na ulici provoditi dane sve dok ne budu ispunjeni njihovi osnovni zahtjevi, javili su federalni mediji.

Potpredsjednik Sindikata radnika "Aide" Hasan Užičanin rekao je da je za povezivanje radnog staža svim radnicima potrebno oko šest miliona KM i preporučio Vladi Tuzlanskog kantona da je bolje da podigne kredit i poveže radni staž da bi se završila ova agonija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Mulaga Fejzić rekao je da će kantonalna Vlada u narednom periodu pokušati iznaći način za rješavanje problema povezivanja radnog staža radnika "Aide", ali da će se pozabaviti i pitanjem gdje je završio novac koji je kantonalna Vlada davala "Aidi".

"Vlada Tuzlanskog kantona je u prošloj godini u dva navrata novčano pomagala ekonomsku održivost fabrike, da radnicima bude plaćeno zdravstveno osiguranje, te da se desetak radnika penzioniše, za šta je ukupno izdvojeno do 200.000 KM. Zato tražimo od rukovodstva Fabrike izvještaj o utrošku tih sredstava", rekao je Fejzić.

U prostorijama fabrike obuće "Aida" sinoć je provelo noć dvadesetak radnika koji su danas sa ostalim zaposlenim bili ispred zgrade kantonalne Vlade, tražeći da budu riješeni njihovi nagomilani problemi.

Komentari / 0

Ostavite komentar