BiH pred televizijskim mrakom

Čeka li BiH televizijski mrak? Ne samo što kasni proces digitalizacije kako zbog tehničkih tako i političkih problema, od kraja aprila upitno je i finansiranje javnog RTV sistema. Ugovori s telekom operaterima ističu, a novi način prikupljanja još nije utvrđen. Tako bi emiteri mogli ostati bez izvora prihoda iz kojeg se direktno finansiraju, što bi moglo ugroziti njihov opstanak.

Bosna i Hercegovina 12.02.2015 | 18:02
BiH pred televizijskim mrakom

Televizijski mrak, koji se odavno najavljuje, od juna ove godine mogao bi zahvatiti BiH. Već sada je jasno da proces digitalizacije koji je trebao biti okončan sredinom juna neće biti gotov. U stvari, oni bh. građani koji program prate putem analognog signala neće ga moći gledati, izuzev putem kabl operatera. Tako će u najboljem slučaju, kako kaže savjetnik ministra prometa i komunikacija Mehmed Agović, biti do kraja godine.

“Na području FBiH je završen taj posao prije četiri, pet mjeseci, ali nije ga moguće pustiti u pogon bez Republike Srpske i instalacije opreme koja je kupljena za instalaciju na objektima RTRS”, pojašnjava Agović.

Pomoćnica direktora za emitovanje u RAK-u, Helena Mandić, objašnjava šta Bosnui Hercegovinu čeka u junu, ukoliko se proces digitalizacije ne okonča.

"Faktički, nijedna stanica neće moći raditi na dodijeljenim frekfencijama. Odnosno, mogu nastaviti da rade, međutim imaće smetnje od susjednih zemalja, a mi ćemo biti dužni, po međunarodnom sporazumu, da sve te smetnje, koje naše stanice uzrokuju stanicama iz susjednih zemalja, otklonimo, što će sigurno dovesti do gašenja određenog broja stanica”, kaže Mandić.

Politička su previranja na relaciji RS – FBiH i u ovom segmentu već godinama kočnica uspostavi Korporacije Javnih RTV servisa u BiH, koja bi trebala voditi računa o korištenju i održavanju infrastrukture. Novac i oprema nisu problem, kaže Agović, samo nema volje.

“Imamo novac za cijeli projekat digitalizacije i to je ono što je čudno. Ne možemo ga trošiti, jer neko ne želi. Čak i oni koji su odobravali taj novac sad su protiv”, kaže Agović.

Danak će platiti svi, već duže nema nikakvih pomaka u saradnji sva tri emitera naiznalasku rješenja.Pored toga, opstanku prijetii naplata RTV takse, koja je prošle godine bila najniža zabilježena. Samo BHRT je, prema tvrdnji direktora te kuće, Muhameda Bakarevića izgubila milione.

“U 2014. BHRT je dobio dva i po miliona manje nego prošle godine. Taj pritisak ne možemo podnijeti”, tvrdi Bakarević.

U aprilu ističe ugovor sa telekom operaterima koji su prikupljali taksu, a novog ugovora nema. Od državnih vlasti zatraženo je novo rješenje, a dok se čeka ugroženi su i radnici i kvalitet programa, kaže glavni sekretar Odbora Javnog RTV sistema Emir Habul.

“Prestanak ovog modela znači finansijski kolaps RTV servisa i nešto se hitno mora uraditi da se to promijeni”, smatra Habul.

Habul dodaje da je zbog formiranja vlasti malo vjerovatno da će uskoro doći do rješenja pitanja, tim prije što se zakon koji je donesen 2005. godine mora mijenjati.

“Emiteri nisu bili u stanju da prevladaju ove političke prepreke koje su se pojavile prije deset godina. Sad država nešto obećava, međutim formiranje vlasti se očekuje u narednih mjesec dana, a pitanje onda kada će to Vijeće ministara staviti na dnevni red”, kaže Habul.

Najavljuje se smanjenje plata, a proizvodnja programa odavno je reducirana, kaže Bakarević. Politika ih se sjeti samo kada trebaju služiti njihovim interesima.

“Oni su stavili ograničenja na svu našu produkciju, izuzev kad Javni servis treba da se pojavi kad su poplave u pitanju, kad treba nešto aktuelnoj politici, kad su izbori u pitanju, ali ni tada nisu spremni da daju svoju podršku za normalno funkcionisanje javnih servisa”, tvrdi Bakarević.

Sve nade Javni RTV servis polaže u novu vlast, odnosno politički dogovor, koji će ili zapečatiti sudbinu operatera,ili im vratiti dignitet. Završetak reforme, odnosno osnivanje Korporacije, i digitalizacija su ključni prioriteti naglašeni i u godišnjim izvještajima EK o napretku BiH.

Izvor: RSE

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

12.02.2015 17:07

Зар нисмо већ одавно у ТВ мраку?

ODGOVORITE
Name

Akabiba

12.02.2015 17:11

Evo komentara, pa bit ce zadnjeg dana takvi smo mi balkanci ,sta ste se uspanicili ko na Titaniku !!

ODGOVORITE
Name

JA

12.02.2015 17:13

Kao i uvjek kasnimo,ali ako ćemo iskreno nista se drugo ne moze da ocekuje od ovakve Države!!!

ODGOVORITE
Name

Ako je do naroda

12.02.2015 17:14

Ugasite javne emitere. Pa ko valja od tih novinara naci ce posao u privatnim tv stanicama a ko je mamin i tatin sin pa zbog toga radi na RTRS neka ide na biro,ili neka mu mama napravi radio stanicu. Kao sto je i predsjednik svojoj cerki otvorio radio stanicu.

ODGOVORITE
Name

federalna

12.02.2015 17:35

Sve drzave su to morale uraditi na drzavnom nivou samo Srbi bi htjeli da im se pravi izuzetak...

ODGOVORITE
Name

Кркан

12.02.2015 17:37

РС има своје емитере и боли нас к.... за све друго.Нека вам Унија среди стање шта кукате мени.Што се мене тиче гаси све то редом. Јаке ми телевизије напунили сте их са нерадницима и нешколованим татиним и бабиним синовима.Захвалите се раји што вас и досад плаћа.Иш,иш,иш.

ODGOVORITE
Name

Mehmed

12.02.2015 17:53

Ovakav javni TV servis nam ne treba: BHRT sa lošom programskom šemom i prilozima polupismenih novinara i RTRS koja je servis jedne stranke u RS. O FTV neću ni da govorim. I još da im plaćam za to? Sve skupa treba komercijalizovati.

ODGOVORITE
Name

Geography

12.02.2015 18:19

Pa ko će plaćati ovake servise ne znam koji je gori program BHT, FTV ili RTRS. Pa ljudi kad gledam programe od javnih servisa iz drugih država naši djeluju kao neka amaterska tv kuća. Prvo nikakog sadržaja, sve reprize, svi politički ofarbani, lošiji kvalitet slike... mogu nabrajati u nedogled. Ja gledam strane dokumentarne programe, a od TV kuća iz BiH pogledam N1, BN, i Al jazeeru.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

12.02.2015 19:43

Gasiiiiii odmah prestace pranje mozgova.

ODGOVORITE
Name

Romanija

12.02.2015 21:02

Ko je bio kažnjen od strane RAK pre 5 godina, sa 100 000 KM radi digitalizacije. RTRS tu kaznu nikad nije platio, a kažnjavanje je bilo upravo zbog probnog puštanja sistema u rad za okolinu BL.

ODGOVORITE