Stekli su se uslovi za otvaranje Poglavlja 35

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da su se stekli uslovi za otvaranje Poglavlja 35 o Kosovu u pregovorima sa EU, kao i da bi se time unapredio proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Srbija 12.02.2015 | 13:40
Stekli su se uslovi za otvaranje Poglavlja 35

Drecun veruje da bi se tako smanjio manevarski prostor Prištine da ucenjuje i odugovlači sa implemenatcijom delova Briselskog sporazuma, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Mislim da bi EU posle potpisivanja sporazuma o pravosuđu već mogla da da zeleno svetlo za Poglavlje 35 jer bi otvaranjem tog poglavlja i sam Beograd bio stimulisan dodatno da nastavi sa procesom normalizacije odnosa”, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

On je ocenio da bi Prištini tako bilo stavljeno do znanja da ne može da koristi Poglavlje 35 da usporava taj proces, da ucenjuje Beograd i da postavlja nerealne zahteve.

“Kada se govori o napretku procesa normalizacije odnosa što je povezano sa otvaranjem Poglavlja 35 treba imati u vidu da to nije nešto što zavisi samo od Beograda odnosno od Srbije. Da bi došlo do napretka i realizacije onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom u tome aktivno mora da učestvuje na konstruktivan način i Priština”, rekao je Drecun.

On je naveo da je formiranje ZSO najkrupnija tema koja ostaje da se realizije.

"I tu će se voditi jedna žestoka politička borba oko definisanja Statuta te zajednice jer su očigledne namere Prištine da prilično marginalizuje tu zamisao. Naravno treba dovršiti neka, uslovno rečeno, tehnička pitanja kao što je pitanje energetskog sektora, slobode kretanja, ali najvažnije je pitanje ZSO”, zaključio je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar