Hapšenja i pretresi širom BiH

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih časova, više desetina policijskih službenika SIPE i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, u saradnji sa UIO BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih lica koja su meta ovih aktivnosti.

Bosna i Hercegovina 12.02.2015 | 12:35
Hapšenja i pretresi širom BiH

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreske prevare, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2011. do 2014. godine, preko pravnih lica vršili uvoz robe porijeklom iz Kine, koju su prosljeđivali njima poznatim licima koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području pijace Arizona kod Brčko distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u poslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.

Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a budžet BiH, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 miliona KM.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MODRICA

12.02.2015 11:53

E SIPA STO NE HAPSITE KRIMINALCE STO SU POKRALI I JOS KRADU SLJUNAK IZ BOSNE A LAZNE DOZVOLE DAJU VODE SRPSKE I MINISTAR POLJOPRIVREDE, A VI PREGLEDATE I KONSTATUJETE DA JE SVE U REDU. TO VAM DODJE KAO DA BI PEKARE IZDAVALE ATEST NA ZELJEZO. ONI NE MOGU IZDAVATI DOZVOLE ZA VADJENJE SLJUNKA VEC MINISTARSTVO INDUSTRIJE, ENERGETIKE I RUDARSTVA I KOMISIJA ZA KONCESIJE. IDITE I POHAPSITE SVE KOJI SU ISPORUCILI KRADENI SLJUNAK NA AUTO CESTU SVILAJ ODZAK JER TU JE KRIMINAL PREKO 10 MILIONA.

ODGOVORITE
Name

Osvit

12.02.2015 11:55

Ko omugucava kineskim trgovinama da prodaju robu bez izdavanja fiskalnih racuna.

ODGOVORITE
Name

ODZAK

12.02.2015 12:17

PUSTITE KINEZE DA SE I SIROTINJA IMA GDJE OBUCI A STO NE HAPSITE SLJUNKARE STO NAOCIGLED POLICIJE I NARIDA POKRADOSE DESETINE MILIONA SLJUNKA I NAPRAVISE CIJELU CESTU SVILAJ ODZAK A VI JURITE KINEZE NEKA VAS JE SRAMOTA A OVE OBER KRIMINALCE EM STO KRADU SLJUNAK RUSE CESTE ZBOG PRETOVARA RUSE NASIPE A VI PO KINEZIMA A CULI SMO DA STE BILI I OTISLI TJ DA JE I SIPA AMINOVALA KRIMINAL KRADJE SLJUNKA OD MODRICE DO ODZAKA SIPOOOOO SRAMOTA JE DA STE I VI KORUMPIRANI

ODGOVORITE
Name

S REZERVOM

12.02.2015 13:22

VREMENSKA PROGNOZA ZA 2013 I 2014. REVIZORSKI IZVJEŠTAJ SA REZERVOM. PODNIJETI PRIJAVE TUŽILAŠTVU ZA POKRETANJE KRIVIČNOG POSTUPKA PROTIV REPUBLIČKOG METEOROLOŠKOG ZAVODA. OGROMNE SU ŠTETE.

ODGOVORITE
Name

snouden

12.02.2015 16:13

Zasto radnje nemaju fiskalne kase i ne izdaju fiskalne racune ulaz robe je desetorostruko manji od maloprodajne cijene jer se roba carini zbirno na kilo a u maloprodaji prodaje na komad po 150 posto marze gdje to ima i ko stoji iza toga......

ODGOVORITE
Name

Brod

12.02.2015 21:01

Kuda ta roba uđe u Bih, sad nekog hapsite a znate da je glavni kriminal kod carinjenja te robe. Koga onda treba hapsiti?

ODGOVORITE
Name

pepsi

12.02.2015 22:13

Sve hapse osim Mira Prela i njegovog Kineza Janka iz Trebinja!?

ODGOVORITE