Morbile buknule zbog nevakcinisanja

U strahu od negativnih reakcija i neželjenih dejstava roditelji u BiH u sve većem broju odbijaju da vakcinišu djecu MMR vakcinom, zbog toga što se ova vakcina sve češće povezuje sa pojavom autizma kod djece.

Bosna i Hercegovina 12.02.2015 | 08:47
Morbile buknule zbog nevakcinisanja

Stručnjaci upozoravaju da je ovakav stav potpuno pogrešan i opasan jer se zbog izbjegavanja imunizacije u BiH pojavljuju bolesti koje su davno bile iskorijenjene, kao što su dječja paraliza i difterija.

MMR vakcina se daje kao zaštita od oboljenja od malih boginja ili morbila, rubeola i zaušnjaka i daje se nakon navršene prve godine života.
Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, kazala je da su roditelji, nažalost, žrtve interneta, na kojem se mogu pronaći svakakvi tekstovi koji nisu zasnovani na dokazanim činjenicama.

"Ta studija koja je povezivala autizam i MMR vakcinu nikad nije naučno dokazana, a nakon detaljne analize u kojoj je utvrđen niz ozbiljnih stručnih nedostataka ona je povučena i većina autora je povukla svoju podršku studiji", pojasnila je Ravlija.

Prema njenim riječima, nedavna epidemija rubeola i trenutni problem koji i RS i FBiH imaju sa morbilama upravo su posljedica nevakcinisanja.

"Roditelji ne znaju kakve sve trajne posljedice ove bolesti mogu ostaviti na zdravlje djece, a to su, između ostalog, teške upale pluća ili sterilitet, posebno kod muške djece", upozorila je Ravlija.

Ona je pozvala roditelje da za svaku nedoumicu potraže savjet pedijatra ili stručnjaka epidemiologa, a da savjete s interneta ni slučajno ne slušaju kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari.

Jela Aćimović, ljekar u Službi za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, pojasnila je da studija koju je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija opovrgnula istraživanje koje je vakcinu MMR dovelo u vezu s autizmom.

"Nevakcinisana djeca vakcinom MMR imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Bolesnik od malih boginja u osjetljivoj sredini u prosjeku zarazi 12-18 osoba, pa je za sprečavanje epidemije malih boginja potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 ili 95 odsto", pojasnila je Aćimovićeva.

Procenat onih koji su primili vakcinu protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole u 2013. godini u Republici Srpskoj je iznosio 89 odsto.

Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu, kazala je da su nakon što su analizirali podatke dostavljene sa terena došli do informacije da se najveći broj oboljelih odnosi na lica koja su rođena u predratnom i ratnom periodu, te nisu vakcinisani MMR vakcinom prema obaveznom kalendaru.

Ona je precizirala da je do sada u RS prijavljeno 2.167 oboljelih od morbila. "Oboljeli su registrovani u 40 opština iz svih regija, a najveći broj je registrovan u opštinama Bijeljina, Bileća i Bratunac. Epidemije su prijavljene u 17 opština i gradova i to u Istočnom Sarajevu, Palama, Modriči, Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Bileći, Loparama, Ugljeviku, Srebrenici, Istočnoj Ilidži, Banjaluci, Foči, Trebinju, Zvorniku, Višegradu i Petrovu", nabrojala je ona.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Opozicija

12.02.2015 07:59

Kakav smo glup i ogranicen narod. Svi treniraju na nama. Imamo pojavu bolesti od prije 100 godina a svako "mladunce" nosi u skolu telefon ili tablet. Uzimamo sve najgore i iz tradicije i iz modernog drustva. Nestacemo, to je neminovno .

ODGOVORITE
Name

Goran

12.02.2015 08:04

Ja već imam jedno dijete sa problemom i ne pada mi na pamet da drugo vakcinišem sa MMR. Više imaju vakcine neželjenih dejstava nego pomenute morbile. Drugo dijete mi je preležalo morbile bez većih problema (kao grip). Nisu toliko sporne druge vakcine kao ova i ne znam zašto ih stavljaju u isti "koš" pogotovo što je ova MMR za bolesti koje nisu toliko opasne. Inače drugo dijete mi je dobilo morbile u domu zdravlja kada je bilo na pregledu jer je tamo bila "tačkasta" djevojka koja je uredno sa ostalima čekala u redu za doktora. Toliko od njihove brige za epidemiju

ODGOVORITE
Name

Dr

12.02.2015 08:27

Majke koje nisu vakcinisane, a obole od rubeole mogu tokom trudnoce da prenesu djetetu infekciju i da se razvije sindrom kongenitalne rubeole. To cesto ima ozbiljne posljedice po dijete: srcane mane, ostecenja mreznjace oka djeteta, manje oko djeteta, poremećaje inteligencije itd.

ODGOVORITE
Name

roditelj

12.02.2015 10:04

Nije problem da se djeca vakcinisu, ali uvesti praksu da doktori i zdrastvene institucije potpisu dokument kojim garantuju da nece doci do nezeljenih posledica (autizam itd...)

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.02.2015 16:29

Koliko daleko ide ljudska glupost ja ne mogu da vjerujem. Pa vakcine su nešto najbolje što postoji u medicini. Bolesti koje su nekada odnosile milione života iskorijenjene su na taj način. Publikacija (iz 1998.god.) kojom se povezuje autizam sa MMR vakcinom je prevara i nije zasnovano ni na kakvim naučnim dokazima, a postoji i dosta studija koje su provedene nakon toga i koje su isključile bilo kakvu povezanost autizma i MMR vakcine. Nažalost današnji glupi mladi ljudi čim im dijete zakašlje poslije vakcine odmah odustaju od nje i onda se naravno konsultuju sa nekim drugim ljudima koji su jednako glupi i zaključe da djecu ne treba vakcinisati, umjesto da se konsultuju sa stručnim ljudima. Ali pravo da vam kažem poznavajući ovaj narod ne čudi me ništa. Najgori smo u svijetu u svemu, pa možemo biti najgori i po postotku vakcinisane djece, i najbolji po broju oboljele djece od bolesti koje su u modernom i razvijenom svijetu nepoznanica.

ODGOVORITE