Kapetan Kosta Konkordije osuđen na 16 godina zatvora

Kapetan kruzera Kosta Koncordia Frančesko Sketino u srijedu je, u završnoj izjavi pred sudom u Grosetu u očekivanju presude zbog havarije broda, utvrdio da je postao žrtveni jarac u nesreći u kojoj je u januaru 2012. poginulo 32 ljudi.

Svijet 11.02.2015 | 21:15
Kapetan Kosta Konkordije osuđen na 16 godina zatvora

Sud u Grosetu izrekao je presudu o tome je li 54-godišnji Sketino kriv za višestruko ubistvo, izazivanje brodoloma i napuštanje broda. Sketino je proglašen krivim te je osuđen na 16 godina zatvora.

U završnoj izjavi Sketino je rekao da je izložen medijskom linču, tokom kojega je njegova uloga pogrešno prikazana i "sva odgovornost za taj incident svaljena na mene, bez obzira na istinu".

Istražitelji su žestoko kritikovali njegovo ponašanje u nesreći, optuživši ga da se brodom dugačkim 290 metara previše približio obali i pritom udario u ostrvce Giglio, pri čemu je probijen trup broda i haotično organizovao evakuaciju.

Optužen je i za odgađanje evakuacije i gubljenje nadzora nad operacijom tokom koje je napustio brod prije nego što je spašeno svih 4.200 putnika i članova posade.

Mediji su ga nazvali "kapetan kukavica" jer je napustio brod prije nego što je evakuisan, a on se branio da je s obale pomagao u evakuaciji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

11.02.2015 21:29

Strasno je sta je ovaj necovek uradio. Pitam se po kom kriterijumu biraju ljude u cije ruke stavljaju 4000 zivota. Gde mu je devojka....

ODGOVORITE