Da li je pravedan dogovor o pravosuđu?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa parafirali su – rano jutros u Briselu, Sporazum o pravosuđu.

Srbija 10.02.2015 | 19:17
Da li je pravedan dogovor o pravosuđu?

Uz ocenu da su razgovori bili teški, Vučić je istako da je Beograd, u datim okolnostima, izvukao maksimum.

Sporazum o pravosuđu, mišljenje je poslanika vladajuće većine u Skupštini Srbije, čuva posebnost severa Kosmeta i nudi dodatnu sigurnost srpskom i ostalom nealbanskom narodu u Pokrajini.

Opozicija pak naglašava da je tim dokumentom priznata nezavisnost Kosova i Metohije, odnosno da bi javnost trebalo da bude upoznata sa detaljima koji su definisani.

Sporazum o pravosuđu obezbeđuje učešće srpskih sudija u severnom delu Pokrajine, rekao je u Briselu premijer Vučić i precizirao da će paritet srpskih i albanskih sudija u južnoj Mitrovici biti 11:14.

Predsedik Suda u severnoj Mitrovici biće Srbin, a tužilaca će biti po 9.

Iz većinske koalicije poručuju da je dijalog najbolji način za rešavanje otvorenih pitanja, ali i da je Priština pokazala spremnost za kompromis.

Opozicija, sa druge strane, insistira na neophodnosti pojašnjenja elemenata dokumenta o pravosuđu, koji je – kako kažu, razrada Briselskog sporazuma.

Živković konstatuje i da je Vlada Srbije potpisivanjem Sporazuma o pravosuđu potvrdila odredbe plana Martija Ahtisarija.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar