Skup o traženju nestalih bez Srba

Na kraju oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije 40 hiljada osoba vodilo se kao nestali.Najviše je nestalih na teritoriji BiH,preko 30 hiljada.Ovo su podaci međunarodne komisije za nestala lica,ali tačan broj nestalih u BiH niko tačno ne zna jer ni 20 godina nakon rata nije verifikovana Centralna evidencija nestalih.

Bosna i Hercegovina 10.02.2015 | 14:17
Skup o traženju nestalih bez Srba

,,U BiH se još traži 8 ili 9 hiljada nestalih lica'',kažu u Institutu za nestala lica BiH kao da je tolerancija plus-minus hiljadu tijela nešto normalno.

Zašto nije verifikovana Centralna evidencija nestalih?Zašto se ne dopušta upisivanje nacinalne i vjerske pripadnosti  žrtava?

Zbog čega se neidentifikovana tijela nestalih odlažu u razne objekte u Federaciji BiH i za to pojedinci naplaćuju ogromna sredstva?Na ova i još niz pitanja odgovora nema,ali da je traženje nestalih u BiH unosan posao pokazuje i odgovor direktora Instituta Amora Mašovića na pitanje šta je potrebno da se ubrza proces traženja nestalih u BiH.

,,Prije svega da se institucijama koje se bave traženjem nestalih a to je Institut za nestala lica,da veći stepen nezavisnosti,veća finansijska podrška i veći broj zaposlenih.Isto važi i za Tužilaštvo i Sud BiH mada su tu napravljeni određeni pomaci jer je nedavno povećan broj tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina'',kaže Mašović.

Tačno je da je broj tužilaca za predmete ratnih zločina povećan,zahvaljujući odluci još uvijek aktelnog ministra finansija u Savjetu ministara Nikole Špirića o povećanju budžeta Tužilštva BiH,ali malo ko govori o činjenici da su novi tužioci zaposleni u Odjeljenje koje se bavi predmetima ratnih zločina koje su,navodno, počinili Srbi.

Što se tiče nezavisnosti Instituta o tome dovoljno govori činjenica da je Mašović i dalje prvi čovjek te institucije iako mu je mandat davno istekao.Kada su u pitanju finansije niko ne zna kako i koliko novca troši Institut jer račune nikome ne polažu.Od svega ovoga u Međunarodnoj komisiji za nestale peru ruke.

,,Institut za nestala lica BiH uspostavljen je potpisom Savjeta ministara BiH i Međunarodne komisije.Međutim,vrijeme je da Savjet ministara,odnosno država BiH preuzme potpunu odgovornost nad Institutom za nestale'',smatra Metju Holidej, šef programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale.

O procesu traženja i identifikacije nestalih u BiH govorilo se na skupu u Sarajevu u organizaciji Međunarodne komisije,ali pitanja koja se odnose na sudbinu nestalih Srba niko nije postavio.Nije u pitanju opstrukcija već činjenica da se na skupu nije pojavio ni jedan predstavnik organizacija i udruženja  porodica nestalih Srba kao ni srpski član Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH. 

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

10.02.2015 13:53

SRBI SU SAMO PRISUTNI KAO OPTUŽENI.

ODGOVORITE
Name

Ja

10.02.2015 16:27

Milose; nije se niko pojavio.ni iz instituta ni iz neke organizacije.Dakle ? Odgovor je nema se vremena,prvo sverc i korupcija a ovo nek rade oni.A onda su nam oni krivi.Ne znas ti nas dovoljno Milose.

ODGOVORITE