Uskoro automatsko tagovanje na Facebooku

Da li ste se pitali koliko ima vaših slika na Facebook na kojima niste tagovani, i za čije postojanje uopšte ne znate? Pa, vrlo je verovatno da ćete uskoro saznati, pošto ova društvena mreža uvodi "DeepFace" tehnologiju, koja će prepoznavati vaše lice na slikama širom mreže, i automatski vas tagovati.

Informacione tehnologije 10.02.2015 | 09:28
Uskoro automatsko tagovanje na Facebooku

Verovatno ste primetili da u trenutku kada postavite fotografije na svoj Facebook nalog dobijate mogućnost da tagujete sebe ili neku od osoba koja se nalazi na toj fotografiji.

Čak i u slučaju da na fotografijama ima više ljudi, Facebook velikom brzinom i preciznošču prepoznaje osobe i nudi opciju tagovanja.Kada Facebook jednom zapamti vaše lice, svaku sledeću vašu fotografiju će prepoznati sa 99 odsto tačnosti. Ova tehnologija dolazi od izraelske kompanije face.com koju je Facebook kupio pre tri godine i koja se bavi prepoznavanjem lica,

Facebook ujedno predstavlja najveću bazu fotografija na svetu, pa nije čudno zašto čelnici ove mreže žele da imaju još veću kontrolu nad tim delom. Naime, tu leži dosta veliki novac, jer svaka fotografija koja nije tagovana predstavlja propuštenu priliku za zaradam. Kada je korisnik tagovan, on će pogledati fotografiju, možda lajkovati i komentarisati, a sve je to isplativo na duže staze za Facebook.

Stoga su oni odlučili da odu korak dalje sa platformom nazvanom DeepFace.

Naime, uz pomoć nje, algoritam će prepozvati svaku osobu na slici, pa makar se ona nalazila i na fotografiji sa puno ljudi, na primer na stadionu. Kada prepozna osobu, ona će dobiti informaciju da se nalazi na toj fotografiji i moći će da zatraži da joj se zamuti lice na istoj.

Ovaj algoritam će dnevno pregledati preko 400 miliona fotografija.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar