Poslije BiH papa i u Srbiji?

Najavljena posjeta pape BiH mogla bi da bude uvod u njegovu posjetu Srbiji, smatra predsjednik Centra za istraživanje religije i politike društva Nikola Knežević.

Region 08.02.2015 | 17:33
Poslije BiH papa i u Srbiji?

"Uzimajući u obzir sve što je do sada papa Franjo rekao i svojim delovanjem pokazao, sasvim je sigurno da vreme za njegovu posetu Srbiji nikada nije bilo bolje, ni momenat zreliji", navodi Knežević.

On dodaje da bi papina posjeta BiH, koja je predviđena za početak juna, mogla bi da predstavlja i uvod u njegovu posjetu Srbiji, naravno, ukoliko postoji za to dobra volja države i SPC prije svega'.

Knežević ne sumnja da bi ovaj papa bio spreman da učini ono što njegovi prethodnici nisu - da posjeti Jasenovac, oda poštu žrtvama i javno progovori o ovoj temi koja decenijama predstavlja balast u odnosima dviju crkava i dva naroda.

Nesumnjivo je, kako Knežević navodi, da sve to ima i svoju političku dimenziju, a takav zaokret bi osnažio i dodatno poboljšao odnose Srbije i Hrvatske jer bi postavio "kamen temeljac" za razvoj daljih odnosa između SPC i RKC.

''Eventualna poseta rimskog pontifa Srbiji bila bi veoma značajna ne samo za Srbiju već i region jer se radi o papi koji je sa zaslugom može da nosi epitet 'velikog mostograditelja', budući da je svojim dosadašnjim javnim delovanjem pokazao visok nivo razumevanja i brige ne samo za vernike Rimokatoličke crkve već i drugih veroispovesti'', naveo je Knežević.

Ocjenjujući da je papa Franjo ličnost izrazite harizme i hrišćanskog integriteta i da bez sumnje ima poziv reformatora, Knežević smatra da poglavar RKC i za pravoslavne i protestante predstavlja nadu da se hrišćanstvo kreće u pravcu istorijskog ujedinjenja.

Kancelar i portparol Beogradske nadbiskupije Milutin Novaković podsjeća da je eventualni dolazak pape u Srbiju pitanje koje se povlači jako dugo i dodaje da je teško prognozirati da li postoji mogućnost za to.

''Mi bi svi to voljeli jer smatramo da imamo pravo da dočekamo i ugostimo papu u Srbiji'', rekao je Novaković ocjenjujući da bi to bilo značajno i za katolički vernike, ali i za cijelu državu.

Podsjetivši da je 2. februara apostolski nuncije u Bosni i Hercegovini najavio dolazak pape Franje u Sarajevo 6. Juna, Novaković je ocjenio da će ta posjeta imati veliki značaj za BiH.

''Papa dolazi prije svega kao hodočasnik mira i iskrenog prirodnog zajedništva među narodima'', kaže Novaković i dodaje da papa dolazi na poziv Katoličke crkve u BiH i državnih vlasti.

Centralni događaj biće sveta misa, liturgija, a jedan deo vremena biće posvećen razgovoru sa lokalnom crkvom i međureligijskom, ekumenskom dijalogu.

Smatra da će posjeta pape Sarajevu imati odjeka i u zemljama u okruženju.

''I naši vjernici su pozitivno dočekali radosnu vijest da će papa biti u njihovoj blizini, kad već nije mogao da dođe u Srbiju. Ovo će biti prilika i za katoličke vjernike koji su u Srbiji da sretnu papu isigurno će doći do takvog hodočašća naših vjernika u Sarajevo'', rekao je Novaković.

Papina posjeta BiH je, kaže, prije svega pastoralne prirode, a ne državničke.

Analitičar religije Živica Tucić kaže da posjete vrhovnih poglavara ili Dalaj Lame nekoj zemlji uvijek ima neki poseban značaj.

''Ljudi mogu da dođu iz okolnih zemalja da ga pozdrave i vide. Time taj region i zemlja dobijaju međunarodni publicitet'', smatra on.

Dodaje da će efekti te papine posjete biti veliki jer sa sobom nosi međunarodni publicitet, vijesti o tome biće objavljene u svim svjetskim medijima, te pokazuje da je riječ o BiH kao tolerantnoj zemlji koja poštuje religijska ubedjenja svih građana.

''To ostavlja dobar utisak za turiste, ali i investitore. Putovanja pape, pogotovo ovog koji ostavlja nepodeljeno dobar utisak svuda, je tema u svim medijima i ako se kaže papa je u Sarajevu ili na primer u Beogradu, Skoplju uvek bi to bila dobra vest'', smatra Tucić.

Ističe i da su uvek bitne riječi koje se iskažu i dodaje da je unapred najavljeno da bi papa u Sarajevu htio da ohrabri narode da žive zajedno u međuverskoj, međunacionalnoj toleranciji.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Md

08.02.2015 17:32

Treba ga primiti i u Srbiju samo kad se izvini Srpskim zrtvama koje su poklane od Vatikanske ruke i treba da vrati Srbe u Hrvatsku koje je njegov kolega Vojtila sa Franjom proterao sto nije uspijeo da pobije,i tek onda mu treba dozvoliti dolazak u Srbiju prije nista.

ODGOVORITE
Name

super srbin

08.02.2015 18:37

Sta ce on u Bosni a pogotovu u Srbiji samo trose pare na staru mrcinu?

ODGOVORITE
Name

posmatrac

08.02.2015 20:23

Sta jedan jezuita moze dobro donijet pravoslavnom svijetu?

ODGOVORITE
Name

Ja

08.02.2015 20:23

Hoce da se nadje sa drekavcem da se skontaju kako da nas dokusure... https://www.youtube.com/watch?v=z2KVTsNQwnM

ODGOVORITE
Name

Crni

09.02.2015 05:55

Papa šta si se uzleto kao mlada pred udaju , mlacanće te netko frciće ti ta kapica u drugu državu .

ODGOVORITE
Name

tetak mata

09.02.2015 07:25

Ma ja vas će se pitati hoće li doći ili neće.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

09.02.2015 07:59

PAPA FRANJO KAO PAPA JOSIP OBILAZI SVIJET O TROŠKU "SVOM" ?

ODGOVORITE