Uslovi Brisela na stolu još pet dana

Evropski put BiH je na prekretnici. Brisel je bukvalno ucenio, dajući domaćim političarima i parlamentu rok da do 12. februara usvoje izjavu Predsedništva BiH o ispunjavanju konkretnih preporuka EU. Poručeno je da je na stolu "ponuda koja se ne sme odbiti", jer, u suprotnom, sledi blokada finansijske pomoći i - izolacija!

Bosna i Hercegovina 07.02.2015 | 20:45
Uslovi Brisela na stolu još pet dana

Poruku su preneli šefovi diplomatija Nemačke i Velike Britanije, Frank Valter Štajnmajer i Filip Hamond. Suština nove, nemačko-britanske inicijative je da se domaće institucije pismeno obavežu da će konačno provesti reforme neophodne za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju koji je potpisan još 2008.

Gotovo svi političari u FBiH i RS su deklarativno podržali novu inicijativu EU. Brisel zahteva korenite reforme u oblasti ekonomije i socijalne zaštite, u skladu sa dokumentom EU "Rast i zapošljavanje". Neke od preporuka traže radikalne promene u privredi, javnoj upravi i socijalnoj sferi. Sve to je uslov da bi BiH počela pregovore o pristupanju Uniji. Kako saznajemo u Savetu ministara BiH, EU traži privatizaciju elektroenergetskog sektora, smanjenje poreza na plate, pojeftinjenje radne snage u zemlji kako bi se omogućila brža realizacija stranih investicija! Zahteva se funkcionalnost institucija, najavljuje žestoka borba protiv korupcije, oštre mere kontrole rada javnih preduzeća, poreske i druge inspekcije.

- Ključni zahtevi biće drastično smanjenje poreskih opterećenja na plate, privatizacija državnih firmi - "Telekoma", elektroprivrede, šumskih gazdinstava... - tvrde naši sagovornici u diplomatskim krugovima.

Naglašeno je da su u BiH opterećenja u privredi najveća u Evropi. Brisel državna preduzeća u BiH vidi kao "krave muzare" i izvor ogoromne moći stranačkih lidera. Podržavaju se zahtevi MMF kad je reč o promeni zakona o radu, kao i odnosa prema investitorima.

Dokument EU "Rast i zapošljavanje" su podržali MMF, Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Dakle, iza njega stoje "gospodari političkog i ekonomskog života", čega su svesni i političari u BiH.

Najviši zvaničnici RS su, zbog složenih zahteva Brisela, tražili da bude korigovana prvobitna izjava Predsedništva BiH o evropskom putu i da se jasno naglasi da će reforme biti provođene u skladu sa "Dejtonom" i Ustavom kako RS ne bi izgubila neke od nadležnosti u ovom obimnom poslu. Predsedništvo BiH je uvažilo zahteve RS.

Predsednik i premijer RS, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, poručili su da RS u potpunosti podržava novu inicijativu u BiH.

- RS priprema usvajanje tridesetak zakona iz oblasti ekonomije i socijalne zaštite koji bi bili praktičan odgovor preporukama EU - kazao je Dodik.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, kaže, za "Novosti", da je pred parlamentom veliki posao.

- RS je opredeljena da odlučno radi na ispunjavanju evropskih uslova u skladu sa Ustavom i uz puno uvažavanje svih nivoa vlasti u zemlji - kazao je Čubrilović. - Nećemo pristati na zahteve koji budu na štetu Srpske.

STRATEŠKI CILj

Predsjedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je EU strateški cilj BiH, što je potvrđeno i u usvojenoj zajedničkoj izjavi Predsedništva BiH o prihvatanju zaključaka Saveta za spoljne poslove EU od 15. decembra prošle godine. Tokom sastanka Ivanića sa delegacijom Evropske narodne stranke ocenjeno je da obnovljeni pristup EU, novom nemačko-britanskom inicijativom, može da podstakne dugoočekivanu obnovu puta BiH ka EU i približi je Evropi konkretnim koracima.

STRANCI HOĆE PRIRODNE RESURSE

Ekonomista Aleksa Milojević kaže da novim dokumentom EU "strani kapital želi da zagospodari prirodnim resursima u BiH". - Porezi na plate jesu visoki, ali bez njih država ne bi mogla da finansira tekuće obaveze i otplaćuje dugove prema MMF. Tačno je da su institucije nefunkcionalne, da korupcija razara društvo, da je kriminalna privatizacija uništila privredu, ali sumnjivo je to da EU i MMF smetaju postojeći zakoni o radu, čije se suštinske odredbe poštuju u razvijenim zapadnim zemljama - upozorio je Milojević.

 

(Novosti.rs)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Bosanac iz tombak mahale

07.02.2015 19:47

Nemogu i ne zelim da vjerujem da neko u Bih od politicara nezele da drzava ide naprijed

ODGOVORITE
Name

za tombak ma'lu

07.02.2015 20:05

Momak shvati da Federacija i RS nikada nece biti zajedno. Prihvati to. Icice drzava ali nasa Republika Srpska, jednom naprijed bez Federacije. Bosna je (federacija usvari) kao mala beba koja vuce za haljinu englesku i njemacku tetu bogatu. Dole Dodik, dole vlada, narod na noge da se borimo za nasa prava ali naravno ... s postovanjem svim borcima koji su utemeljili zivote u Republiku Srpsku. Pozdrav svim dobrim ljudima... samo tako nas narod ce opstati. Dosta su osmanlije, austrougari i jos mnogo njih uzeli srpske zivalji. Pozdrav BN-u. Najjaci ste i najrealniji. Nadam se iskreno da kada i SDS bude na vlasti bicete realni i reci sve sto ne valja a sta valja.

Name

mrkalj.

07.02.2015 20:29

_Prestao.....Bred Pit.....!

Name

Petar

07.02.2015 22:12

Evropska unija je namjerno pustila da nas naši političari opljačkaju i da se onda pojavi sa ovom inicijativom i kaže: "evo mi ćemo vas spasiti", a da mi to stvarno dočekamo kao spas. A u stvari na djelu je završna faza neokolonizacije gdje će stranci da poklope sve štvo imalo vrijedi, a to su prirodni resursi. Ustvari, naši domaći političari su za njih odradili prljav posao, prvo kroz rat i u ratu, a onda kroz pljačkašku privatizaciju. Tom privatizacijom sva prijeratna privreda je uništena i sad smo skoro na nuli. A onda će da dođu strane kompanije i da na naša prirodna bogatstva primjene svoju tehnologiju ("uvale" nam zastarjele mašine) i tako nastave pljačku koju su započeli aneksijom BiH 1878. A narod ko narod. Blećci bili i ostali. Jaram naučili da nosimo, i neobično nam bilo kad nam ga je neko (Tito) na kratko skinuo. E moj narodeĐ Pa šta mislite što ovaj visoki (niski) predstavnik ništa nije preduzimao. Hodao po krsnim slavama i stočnim pijacama, napijao se i pasivnim odnosom odrađivao ranije zacrtani plan. Pa šta mislite što su nam davali tolike kredite. Htjeli su i uspjeli da nas stave u poziciju DUŽNIČKIH ROBOVA. To su bili spremili i Grcima, ali ovi se kao nešto koprcaju. Ne daju se. A mi. Mi nemamo snage ni da shvatimo šta nam se dešava, i dok to shvatimo biće nam kasno. Pa vidite da ovi naši PAPCI (političari) jedan po jedan naliježu na rudu. Ka ddokrajče prljavi posao za stranece, ovi će ih pustiti negdje u Evropu sa pokradenim milionima, promijeniti im identitet i ostaviti da žive do kraja života mirno i bezbrižno, dok će oni da nas okupiraju sa novim domaćim nadolazećim političkim predstavnicima koji se već školuju da nastave tamo gdje su njihovi predhodnici stali. da nije žalosno bilo bi smiješno. AMIN BOŽE

Name

BS

08.02.2015 09:22

Petre, svaka ti je zlatna. Sve je to bas tako, samo sto je taj proces, kako i sam kazes, velikim dijelom odradjen. Ovaj sporazum ili kako god vec da nazivaju, i sva ta naklapanja oko pristupanju u EU, u koju mi nikad necemo pristupiti, to je samo jedan od zavrsnih udaraca. Mi smo u nok daunu vec dugo dugo, i nemamo sanse da se dignemo na noge, jer nasi politicari su previse pohlepni i potkupljivi. Nemamo politicku partiju koja nas moze izvuci iz blata, jer svi mnogo vole pare i za narod i buducnost ove zemlje ih mnogo zaboli ona stvar. Prirodni resursi su vec prodani, ili su totalno pokradeni. Sume pokradene, rudnici prodani. Telekom prodan. Zeljeznice ne postoje. O cemu dalje pricati? Nazalost, proces porobljavanja malih banana drzavica je nezaustavljiv mirnim putem. Taj proces je u poodmakloj fazi, i tu nema povratka nazad, a mi nemamo bolju opciju. Da smo pametniji kao narod, i da biramo pametnije na izborima, ili da ih recimo uopste ne biramo i ne dajemo legitimitet tim lopovskim strankama i njihovim liderima... Ali opet, kasno je za sve. Nema nazad. Evropski zakoni bi bar donekle zaustavili pljacku i korupciju. Bili bi jeftina radna snaga, ali eto, sta smo sad? Dobro placeni? Bilo bi bar malo vise posla za one koji hoce raditi. Ne bi bili gladni. Pristupanjem toj uniji, politicari ne bi bili zasticeni vec bi bili pod ostrim nadzorom te EU. Rusija nam je draza naravno, ali je daleko. Mi ne proizvodimo nista, da bi mogli samo od prodaje na ruskom trzistu prezivjeti. Kazes da smo blizu nule? Ma mi smo prijatelju u debelom minusu, zato mogu sa nama da rade sta hoce jer smo im duzni da nasi praunuci to nece moci isplatiti. To je gotova prica.

Name

Ostoja

07.02.2015 20:05

Evropo sve moze al NE DAJ PARE!

ODGOVORITE
Name

t

07.02.2015 20:07

Bravo

ODGOVORITE
Name

ELEKTRO

07.02.2015 20:09

Kako saznajemo u Savetu ministara BiH, EU traži privatizaciju elektroenergetskog sektora, smanjenje poreza na plate, pojeftinjenje radne snage u zemlji kako bi se omogućila brža realizacija stranih investicija! Kada se privatizuje još elektro, a to će da kupi neko iz Evrope, onda je sve gotovo. Ali problem je što je gotovo i ovako tj. i sa elektrom i bez elektra. NAŽALAOST.

ODGOVORITE
Name

dragi zemljaci

07.02.2015 20:33

Nije gotovo. Stvar je u tome sto nasi bogatasi sebi trpaju u d*** nista ne cine za narod. Da makar nasi koji su bogati hoce pomoci i povesti narod mogli bi... treba neko da povede narod protiv ove rulje sto nam uze sve!!! Ne treba nama demokratija!!! Tito, kralj, nebitno ali od demokratije nemamo nista.. na cemu smo sad? eto nam demokratija.. narode ustajmo ...

Name

Željko

07.02.2015 20:24

Evropa ili izolacija? IZOLACIJA!!!

ODGOVORITE
Name

JMO

07.02.2015 20:28

Dokle god nema BiH vama u RS-u ce lokalni serif baja da psuje mamu kome stigne u RS-u!!!

ODGOVORITE
Name

za jmo

07.02.2015 20:40

Cepaj dalje druze. I taj Baja ce biti skinut...

Name

VGD

07.02.2015 21:24

Nestace Baje, a BiH nam ne treba u RS.

Name

Србац

07.02.2015 21:33

А локални федерални шерифи? А "демократе" из Г. Маоче?

Name

Petar EU

07.02.2015 22:42

Može li da se objavi integralni tekst tog "sporazuma". Zašto se to krije od naroda kad če se realizovati, kao uostalom i sve ostalo do sada, PREKO LEĐA NARODA. I zašto se to uopšte zove "INICIJATIVA". To je ULTIMATUM propalih evropskih političara koji su u situaciji SVJETSKE EKONOMSKE KRIZE GLOBALNOG LIBERAL KAPITALIZMA pristupili klasičnom oprobanom sredstvu rješavanja kriza : OSVAJANJU DRUGIH DRŽAVA. Naši vajni političari to kriju od naroda, jer znaju da će narod dići glas. Na sceni je klasično porobljavanje ovij jadnih i kroz vijekove napaćenih ljudi. A mi narode, NAJSEDAMO NA NJIHOVE ZAVJERENIČKE TEORIJE NACIONALIZMA I NASTAVLJAMO DA MRZIMO JEDNI DRUGE, NE SHVATAJUĆI ODAKLE NAM DOLAZI PRAVO ZLO: jednim dijelom sa zapada, a drugim sa istoka. Nikad nam niko od njih nije pomogao nego nas samo sistematski stavljali u dužničko ropsktvo. I SVE TO PREKO NAŠIH OBUČENIH - DRESIRANIH POLITIČARA.

Name

Omča

07.02.2015 20:50

Oficijelno od Dejtona (a neoficijelno i prije njega) EU jako dobro zna šta se dešava u BiH. Pljačka, korupcija, nepotizam, razaranje društva, računi domaćih vlastodržaca po inostranim bankama... I ništa nije preuzela da se kriminalci na vlasti raskrinkaju. I sad istim tim kriminalcima EU političari "prijete" da im neće dati kredite ako ne prodaju i ono malo što je još (koliko, toliko) vrijedno. Naravno, njihovim kompanijama. Umjesto da se ovdje tim gazduje, profit će da ide iz ove zemlje. A kad prodaju sve što vrijedi, naše vlade će dobiti još više novca koji će izvlačiti iz budžeta u vlastite džepove (kao i do sada) a nama će ostati dugovi (kao i sada). Ukratko: Narode, ostaćeš gladni i bijedni ROB! (Osim ako ne skineš ovu bagru s vlasti i ne dovedeš čestite i pametne patriote na vlast. Kao što su to uradili Grci.)

ODGOVORITE
Name

poruka

07.02.2015 21:00

Kroz istoriju civilizacija oduvijek je postojao robovlasnicki odnos. Ranije je to bilo otvoreno i javno, ondanje dosla demokratija i ljudska prava. Zapadni svijet je onda dosao na ideju buduci da su se razvili, da kroz ekonomsku zavisnost nastave robovlasnicki odnos. Pogledajte primjere, vecina novih clanica ostala je bez prirodnih resursa kao i giganata telekom, elektro i vodo privreda su presli u ruke privatnih koncerna. Isti scenario sljedi i BIH a time i federaciji i RS. Primjer Turske koja je uspjela da se rjesi mmf-a i sada ona kreditira mmf....

ODGOVORITE
Name

opcija

07.02.2015 21:21

Obe opcija su samounistenje nedemokratske vasti. Izlaza nema,a bogami i vremena se mjenjaju, pao Nam sneg.

ODGOVORITE
Name

nermin

07.02.2015 21:50

Svi vi koji pisete kakve bljuvotine na osnovu BiH ne zivite u BiH a sigurno ste hrabri da se bojite male cvoke. Prestanite izmisljati tracati svoju majku

ODGOVORITE
Name

Vuk

07.02.2015 22:29

Nermine ne lupaj svi mi volimo Bosnu ali ovako ne ide NE EU DA IZOLACIJA

Name

bit ce dobro

07.02.2015 23:09

Narode ne bojte se evrope.Ovi politcari vise nemogu ni na kascicu hranit.A u EU imacete punu kasiku.Samo rad i opet rad nem price i politike. Tad ce biti pronlem rijesen ljudi koji hoce da rade posteno

Name

Xy

07.02.2015 23:26

hahahaha veću glupost ne procitah danas

Name

Србац

07.02.2015 23:29

Моја мајка је Србија. Како ми БиХ може бити мајка а не признаје ме. Армија БиХ ме хтјела протјерати јер се не молим Богу као они. И то ми је БиХ мајка ....пу пу пу

Name

koki

08.02.2015 17:28

Nezivimo m ui BiH, zivimo u REPUBLICI SRPSKOJ.

Name

optimista

07.02.2015 22:36

kaze hoce jeftiniju radnu snagu, nevjerujem da je negdje ima jeftinije. Ne mali broj ljudi zaradi za jedan sat jednu KM. zar je to mnogo. U tu i takvu Evropu treba da udjemo. Uci cemo mi u P.M.

ODGOVORITE
Name

Silver

08.02.2015 08:47

Ne znam otkud im to da traze pojeftinjenje rad.snage kad imamo najniza primanja u Evropi.Jedino da pocnemo kod privatnika za 100 maraka mjesecno crnciti...

Name

RE-za tombak ma`´lu

07.02.2015 23:05

Doslo vrijeme da losi pozdravljaju sve ljude dobre volje.Sve sto si komentarisao je lose,jer prizivas nasilje i kad je u pitanju BiH i RS.Nisi ti ni B od borca,jer kad bi do necega, ne daj Boze doslo,ti bi iza coska podrzavao borce.

ODGOVORITE
Name

za RE

08.02.2015 16:51

Jednom bio i drugi cu put. A tebe pitam se hocu li vidjeti preko nisana il i dalje ovdje da komentarises novine. Pozdrav. Mrznja postoji... i to niko ne moze reci da nije tako. Ja sam za to da se zivi u jednoj drzavi.. al ne BiH. To nije moja drzava i umr'o bih za tu ideju.shvatite to vec jednom i ne lazimo se da zovimo u ljubavi i sreci je 700 godima nase istotije i mrznje niko ne moze ni za 100000god obrisati. Kad bosnjaci shvate da srbima ne treba bih i svi starosjedioci gradova republike srpske da su dobro dosli u svoje kuce ... al ne u unitarnoj BiH. I vjerujem da il nas nece biti il cemo pstvariti taj cilj. A eto sada ima novi zakon.. mozda me odvedu u hag zbog govora mrznje i realnih cinjenica. Pozdrav... svim dobrim ljudima bilo koje vjere ... bez BiH. U nasoj drzavi su dobrodosli.. ali.. pod srpskim grbom sa istim pravima.. kao i svi.

Name

Geography

08.02.2015 00:15

Sve je to uredu, ali ja ne bih strancima prodao elektroprivredu, šume, telekom. To je nešto što u svakoj zemlji država vlasnik. Isto tako jasno mi je da su ova javna preduzeća izvor moći pojedinih političara i stranaka ali njih od ovih preduzeća treba odvojiti na drugi način, a ne prodajom. Jedino što bih od javnih preduzeća prodao su željeznice, pa možda kad ih prodamo kondukter nekada i napiše kartu a ne uzme pare i sebi u džep

ODGOVORITE
Name

Petar, RE Geography

08.02.2015 08:01

Tako je Geography. Prirodne resurse (voda, rude, zemlja, vjetar, sunce) ne treba prodavati, kao ni ona državna strateška - PROFITABILNA preduzeća (telekomunikacije, elektroprivredu, zdravstvo). Kad time zagospodare strane privatne kompanije, ućićemo u fazu totalnog robstva. Upravo ono što i jeste i cilj velikih multinacionalnih kompanija. U situaciji globalnog kapitalizma, kakav je na sceni već nekoliko decenija, državama na zapadu ne upravljaju više politika i političari (putem političkih partija). Oni su samo instrument u rukama krupnog kapitala, koji preko tog instrumenta tiho i neprimjetno porobljava cijeli svijet. Ovo sa Ukrajinom je tipičan primjer. Kad stranci zaposjednu telekomunikacioni sistem (telekom) onda iz svojih udobnih i pozlaćenih fotelja mogu da kontrolišu svakog građanina porobljene države. A to je cilj. Da se svi drže pod kontrolom, i onda, ako neko na ovaj ili onaj način postane opasan, ide nalog za likvidaciju. Tihu i neprimjetnu (okliznuo se na bananu, pao s krova, imao saobraćajni udes, i slično). Kad će to ovaj napaćeni i naivni narod da shvati. ONI NAMA VLADAJU PREKO OD NAS IZABRANIH POLITIČARA, A ZAVAĐAJU NAS NA NACIONALNOJ OSNOVI DA BI NAMA LAKŠE UPRAVLJALI I MANIPULISALI. PA VIDITE LI DA NA SVIM IZBORIMA POBJEĐUJU SAMO NACIONALNE STRANKE. NARODE, OPAMETI SE I NE NASJEDAJ NA TE "fore". držimo se jedni drugih jer samo složni, udruženi, možemo da se odupremo nadolazećem zlu. Ako već nije kasno.

Name

TRTE MRTE

08.02.2015 01:14

Pita carinik, odakle ste Vi gospodinem ,,,odgovara I'z Bosne, pita carinik ponovo, isti odgovor,,,,a carinik rece, sad cu da Te uhap-sim za lazno kazivanje, jer na tvompasosu pise Bosna i Hercegovina a ti kazes samo Bosna,,,,,e moj carinik i moj kum radi u VODOVODU I KANALIZACIJI,,,,a uvijek kaze samo u VODOVODU i niko ga ne hapsi.. DRUZE TITO MI TI SE KUNEMO DA U EU NERENEMO.......

ODGOVORITE
Name

cile

08.02.2015 04:26

Pa ja koliko znam Slovenija i Hrvatska su u Evropi pa im nisu prodali elektroprivredu ni sume,pa u kakvu nas onda Evropu hoce.Doduse tu rade djeca ministara i predsednika vlada,pa mi mala buranija i deca buranije nemaju sta ni izgubiti.U svakom slucaju,ako sam rob volim robovat Nijemcu ili bilo kome sa zapada nego ovoj nasoj bagri od koje sam dobio i secer i pritisak.

ODGOVORITE
Name

SSD. SJEDINJENJE SRPSKE DRZAVE V.SRBIJA

08.02.2015 07:57

NEMA UCENA BRISELSKI SPORAZUM KREIRA AMERIKA I AKO NIJE POVOLJAN ODBACITI GA.JEDINI USLOV JE DA REPUBLIKA SRPSKA SE PRIPOJI SRBIJI I SRBIJA SA KOSOVOM U GRANICAMA 99 PRE NATO OKUPACIJE UDJE U SAVEZ SA RUSIJOM A NIKAKVE UCENE BRISELA NE TREBA PRIHVATATI.ODBACITI ILI ZAMRZNUTI PREGOVORE JER SA NJIMA SRLJAMO GORE U DUGOVE KAO GRCKA I DUBIOZU SA NASIM POLITICARIMA KOJI SAMO SRLJAJU U ZADUZENJA I PUNE SVOJE KASE I KASE KUMOVA.BRACO SRBI I SESTRE SRPKINJE AKO STE ZABORAVILI RECI NE ONDA RECITE VASIM EVROPLJANJIMA NA REFERENDUMU EVROPSAKA UNIJA NJET SAVEZ I UJEDINJENJE SA SRBIJOM I BRATSKOM RUSIJOM DA...

ODGOVORITE
Name

rohni

08.02.2015 12:13

Al si ti gluuuuup......gdje se ide raditi u Rusiju ili Austriju, NJemacku itd... Daj molim te saberi se

Name

Гојко, Република Српска

08.02.2015 08:38

Што ја волим ову моју Републику Српску.

ODGOVORITE
Name

dodik coban

08.02.2015 12:16

Pazi te da ne vrijedjate vozda,,,,,,,, zapamtite mi vas.....pratimo......

ODGOVORITE
Name

brčak

08.02.2015 12:44

Prava karta Bosne I Hercegovine, da i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine ima svoje mjesto i znacenje uvjek je bilo na karti Srpske Republike?

ODGOVORITE
Name

ma ja ba

08.02.2015 13:52

Samo se vi bavite RS-om, Federacijom, Dejtonom bla bla bla!!! Sve ce te to zaboraviti kad "John Perkinsi" zapada obave posao. Procitajte knjigu "Ekonomical Hitman", pa ce te vidjeti sta nas ceka.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

08.02.2015 14:08

Kako je ružno vidjeti ovu žutu boju u sredini REPUBLIKE SRPSKE, e moj Dodik i Ivanić koji ste to poklonili samo da bi opstali u politici misleći da vas njemci i ameri vole

ODGOVORITE
Name

Radovan

09.02.2015 07:30

Ovo je čisto zamazivanje očiju narodu .. Kao šuplja priča ekonomija,razvoj,zakoni,borba protiv kriminala,reforme,socijalna zaštita a iza svega stoji ova rečenica : "...privatizacija državnih firmi - "Telekoma", elektroprivrede, šumskih gazdinstava... " Elektroprivreda,šume i koncesije za eksploataciju vode za piće to je još jedino ostalo da ova klika ucijenjenih političara rasproda i posle toga možemo u autobuse i seoba ko oni šiptari sa Kosova.

ODGOVORITE
Name

Stav

09.02.2015 13:49

Ma samo kad bi preselili u EU sve one koji su se izjasnili kao Ostali, a onda BiH opasali Berlinskim zidom od 5 m visine i bodljikavom žicom i reći: Evo vam, kad i ako se dogovorite javite nam. To je najpravednije za sve.

ODGOVORITE
Name

republicDoyle

09.02.2015 15:44

Entiteti ce se ugasiti sami po sebi, preciznije bankrotirace. To je barem jasno. Sad ce se ovo cenzurisati, a za godinu max. dvije ce biti normalna pojava. Sve ce stati! Pogledajte koliko je losija situacija u odnosu na prije 7-8 godina. Nema se vise sta prodati i kupiti mir u kuci. Odlaze ljudi iz zemlje od Bihac-Neum-Visegrad ko' na pokretnoj traci. Socijalne nemire nema ko povesti. To se pokazalo prosle godine. Entiteti nemaju moc otplacivanja duga. Propali su. Zapad ce povuci crtu i ovi iz Monetarnog fonda ce sjesti za sto i razmisliti. Neko ce reci,pa hajmo pomoci entetetima i podrzati nekog ko ce nas slusati. Drugi ce reci pa imali smo taj slucaj sa Miletom pa vidi sad. Onda nema druge, hajmo predloziti jednu vladu, jeftinu efikasnu i odgovoru, a oni hoce nece?!

ODGOVORITE