Umjetnost od čokolade

„Ponekad se plašim da će se moji radovi istopiti preko noći i da će deca pokušati da ih pojedu“, kaže Pol Joakim.

Zanimljivosti 07.02.2015 | 12:30
Umjetnost od čokolade

Umetnik iz Majamija spojio je svoju ljubav prema slatkišima sa talentom za vajanje i tako je nastao neobičan hobi koji se vremenom pretvorio u njegov glavni izvor prihoda.

Najčešće pravi figure poznatih ličnosti u prirodnoj veličini, mada su iz njegove radionice izlazile i čokoladne životinje i junaci crtanih filmova.

- Sa čokoladom je mnogo jednostavnije raditi nego sa glinom jer se vrlo lako oblikuje. Obično gledam u fotografiju dok vajam, ali ponekad imam i žive modele, kao svi drugi umetnici - kaže Joakim.

Među njegovim radovima najveću pažnju je privukla skulptura Merilin Monro u prepoznatljivoj beloj haljini.

- Pravio sam je pred očima posmatrača i potrošio oko 50 kilograma čokolade. Kosu legendarne glumice i nabore na njenoj odeći verno sam predstavio pomoću glazure - otkriva umetnik.

Da bi figure bile stabilne i izdržljive, Joakim njihov kostur pravi od drveta i PVC-a. To je uradio i u slučaju skulpture košarkaša Lebrona Džejmsa, koji je predstavljen u pokretu.


- Njega sam odlučio da napravim u razmeri većoj od prirodne. Skulptura je visoka skoro tri metra, a potrošio sam oko 90 kilograma čokolade. Izrada je trajala 25 sati - kaže Amerikanac.

Dok izložba traje, on ne skida pogled sa svojih radova, plašeći se da bi neko mogao da ih obori ili odlomi komad čokolade. Međutim, čim se izložba završi, on poziva prisutne da se uvere da njegove skulpture nisu lepe samo za oko.

Džon Lenon
- Moj čokoladni saksofonista od 170 centimetara nahranio je 480 ljudi i svi su bili zadovoljni - kaže Pol Joakim.

 Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar