SP: Rajheltu zlato u Super-veleslalomu!

Austrijski skijaš Hanes Rajhelt osvojio je zlato u superveleslalomu na Svetskom prvenstvu u Biver Kriku i Vejlu, u Sjedinjenim Državama.

Ostali sportovi 05.02.2015 | 22:20
SP: Rajheltu zlato u Super-veleslalomu!

Rajhelt je do titule svetskog šampiona došao u vremenu od 1:15.68 minuta, sa 11 stotinki prednosti u odnosu na Kanađanina Dastina Kuka.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja na prvoj trci planetarnog šampionata u konkurenciji muškaraca našao se Adrijen Teo iz Francuske.

Rajhelt je trijumfom u Biver Kriku ostvario jedan od najvećih uspeha karijere, uz mali Kristalni globus u superveleslalomu 2008. godine. Među njegove najsjajnije trenutke sigurno se ubrajaju i trijumfi na najprestižnijim trkama u spustu – u Kicbilu i Vengenu.

Pobedom u superveleslalomu, koji je prvobitno bio zakazan za sredu, ali odložen zbog padavina i vetra, Rajhelt je takođe omogućio Austrijancima najbolji mogući početak Svetskog prvenstva. 34-godišnji austrijski skijaš do zlata je došao samo dva dana pošto je isto učinila njegova sunarodnica Ana Feninger, takođe u super džiju.

Rajhelt je odskijao maestralno u Biver Kriku i bez problema je sa čela pomerio Tea, koji je do tada držao vođstvo. Da trijumf Austrijanca ne bude toliko siguran praktično do poslednjeg trenutka postarao se Kuk, koji je imao startni broj 28, ali je uspeo da iznenadi i dođe do srebra, sa 13 stotinki prednosti u odnosu na francuskog skijaša.

Kuk je na taj način sa podijuma pomerio Norvežanina Ćetila Jansruda i Matijasa Majera iz Austrije, koji su bili samo tri stota dela sekunde dalje, ali su morali da se zadovolje podelom četvrtog mesta.

Iza njih se našao dvostruki osvajač Svetskog kupa Aksel Lund Svindal, koji je bez sumnje uz Rajhelta i Kuka zaslužio epitet heroja dana. Svindal je u Biver Kriku vozio svoju prvu trku ove sezone, pošto je tokom priprema doživeo povredu Ahilove tetive, zbog koje je morao i na operaciju. Norvežanin je na kraju bio 37 stotinki iza pobednika, a ispred Švajcarca Didijea Defata, Georga Štrajtbergera iz Austrije, branioca titule u superveleslalomu Teda Ligetija i Francuza Aleksija Pantiroa.

Na Svetskom prvenstvu naredna trka na programu je u petak, za kada je zakazan spust kod skijašica, a trka u istoj disciplini skijaše očekuje u subotu.

Komentari / 0

Ostavite komentar