EL: Galata izgubila, Ataman jurio sudiju Jovčića!

Neverovatna utakmica u Istanbulu između Galatasaraja i Makabija iz Tel Aviva!

Košarka 05.02.2015 | 21:40
EL: Galata izgubila, Ataman jurio sudiju Jovčića!

Kakav meč!

Naš košarkaš Zoran Erceg uzeo je i ulogu junaka i tragičara u utakmici 6. kola Grupe E Top 16 faze. Doveo je Galatasaraj u situaciju da pobedi u već izgubljenom meču sa Makabijem, a onda promašio dva penala, što su mu prva dva promašena penala u Istanbulu ove sezone.

Umesto u svlačionice posle 40 minuta igre, otišlo se u produžetak, u kom je Galata imala prednost, ali onda posle dve sporne sudijske odluke izgubila dobijeno.

Dok je Ergin Ataman jurio našeg arbitra Miliju Jovčića po terenu, a gosti slavljenički bežali u tunel sklanjajući se od trvrdih predmeta koji su leteli sa tribina, na semaforu je pisalo:

Galatasaraj - Makabi 94:97, 85:85 (22:27, 27:17, 15:19, 21:22) i to trojkom do tada iritantno sebičnog Džeremija Parga, uz zvuk sirene!

Pargo, koji je do tada šutirao trojke 2/8, a 3/8 za dva poena, uz pet izgubljenih lopti koje su mogle direktno da odluče meč da je Erceg bio sigurniji sa linije penala, pogodio je šut iz driblinga, van balansa, preko ruke Endera Arslana i rešio susret posle kog Makabi ima skor 5-1, a Galata 2-4 u grupi u kojoj se nalazi i Crvena zvezda.

Moglo je da bude suprotno, ali je Ercegu ponestalo snage, jer je u odsustvu drugog i trećeg strelca ekipe ove sezone, Karloasa Aroja i takođe našeg Zorana Micova, praktično sam igrao u finišu četvrte četvrtine i minus 10 na semaforu pretvorio u pobedu, koja je ostala na obruču.

Erceg je do poslednjeg minuta četvrte deonice imao 100 odsto ubačenih slobodnih bacanja ove sezone u Istanbul u i ukupan procenat od 53/56, ali je u dva navrata za kratko vreme ubacivao samo po jedno.

I to je košarka, isto kao što je i Pargo sve promašio, osim najvažnijeg šuta na meču.

Ercega je, prvo, 32 sekunde pre kraja faulirao Brajan Rendl, ali je naš as promašio prvo i pogodio drugo bacanje za 84:85, posče lega je na drugoj strani, na svega 15 sekundi pre kraja nerezonsku trojku promašio, pogađate, Pargo!

Galata je za kratko vreme odigrala veoma pametan napad, Erceg se spustio na post protiv nižeg od sebe, Nejta Linarta, iznudio faul igrom leđima, ali... Ovog puta promašio je drugo slobodno bacanje, što je Pargu dalo četiri sekunde vremena da reši meč, međutim nije uspeo da pogodi sa pola terena.

Lopta je pala na obruč!

Već tada, mnogi važni igrači šampiona Evrope imali su po pet faulova i bilo je za očekivati da će turski tim to iskoristiti u produžetku. Međutim,

Posle polaganja Arslana za 94:92, na 59 sekundi pre kraja produžetka, Makabi je odgovorio očajnim napadom, koji je začinio Luiđi Lamonika dosuđenim faulom Arslanu nad Jogevom Ohajonom, koji teško da je postojao. Sa penala, Ohajon je vratio na 94:94, s tim da je Galata imala pun napad za pobedu.

Turci su ponovo izgradili situaciju za koš, Arslan je krenuo na polaganje sa desne strane, bacio flouter, a Džo Aleksander digao se koliko je mogao i lupio blokadu Turčinu, za koju je cela dvorana smatrala da je stigla kasno, osim Jovčića. Loptu koja je očigledno bila u zenitu u trenutku blokade pokupio je Patrik Jang, ali nije uspeo da pogodi koš na 11 sekundi pre kraja, Aleksander je uhvatio loptu, dao je Pargu, ali ovog puta nije bilo greške.

Daleka trojka ušla je "kao kap".

U odsustvu dvojice startera na spoljnim pozicijama, Micova, koji je ove sezone beležio prosečno 11,2 poena, 3,3 skoka i 2,6 asistencija i Aroja, sa prosekom od 13,4 poena i 4,5 asistencija, Erceg je istupio, preuzeo odgovornost na sebe, sjajnom serijom vratio Galatu u egal sa "minus 10" u četvrtoj četvrtini (73:83, 3:30 do kraja), ali onda promašio dva najvažnija šuta na meču.

REZULTATI 6. KOLA

GRUPA E

Galatasaraj - Makabi 94:97

Zvezda - Žalgiris u toku

Real - Barselona u toku

U petak:

Alba - Panatinaikos (20.00)

TABELA: Makabi 5-1, Real 4-1, Barselona 3-2, PAO 3-2, Alba 2-3, Galatasaraj 2-4, Crvena zvezda 1-4, Žalgiris 1-4.

GRUPA F

Olimpijakos - CSKA u toku

U petak:

Fenerbahče - Laboral Kuća (19.00)
Unikaha - Nižnji Novgorod (21.00)
Armani - Efes (21.00)

TABELA: CSKA 5-0, Olimpijakos 4-1, Fenerbahče 3-2, Efes 3-2, Nižnji 2-3, Laboral 2-3, Armani 1-4, Unikaha 0-5.

Komentari / 0

Ostavite komentar