U nedjelju i do minus 15

BiH je danas osvanula pod snijegom, a ciklon, koji se nalazi iznad Jadrana, donijeće obilne snježne padavine u sjeverozapadnim dijelovima BiH, nestabilno vrijeme i izuzetno niske temperature u narednim danima.

Bosna i Hercegovina 05.02.2015 | 21:45
U nedjelju i do minus 15

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda saopštili su da su intenzivne snježne padavine pogodile sjever i sjeverozapad BiH te da se u noći sa četvrtka na petak očekuju obilne padavine, koje će donijeti i do 20 centimetara novog bijelog pokrivača.

Već danas, prema informacijama iz Olimpijskog centra Jahorina, na ovoj planini snježni pokrivač dostigao je 150 centimetara.

"U petak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme, u Krajini i na zapadu zemlje snijeg će nastaviti da pada, dok će u istočnim dijelovima padavine biti manjeg intenziteta, a u Hercegovini će biti kiše od 20 do 50 litara po kubnom metru", potvrdila je Ismira Ahmović, dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Ahmovićeva je najavila da će za vikend i dalje vrijeme biti nestabilno sa snijegom u Bosni i višim krajevima te kišom i jakom burom u Hercegovini.

Meteorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS najavili su jenjavanje padavina u subotu, ali i novo pogoršanje vremenskih prilika i zahlađenje u nedjelju.

"Uz veliko zahlađenje u nedjelju, na planinama se očekuje jak mraz s temperaturom i do minus 15 stepeni uz maksimalne dnevne vrijednosti do minus dva stepena", kazao je Igor Kovačić, dežurni meteorolog u RHMZ.

Prema izvještaju Auto-moto saveza RS, uslovi za vožnju na većini saobraćajnica su otežani, ali je prohodnost važnijih puteva zadovoljavajuća.

"Vidljivost je na područjima s intenzivnim padavinama smanjena, snijega ima po kolovozu na svim dionicama koje vode preko planinskih prevoja, a zbog snježnih nanosa i učestalih odrona dolazi i do povremenih prekida saobraćaja na pojedinim putnim pravcima", naveli su iz AMS RS uz upozorenje vozačima na mogućnost obrušavanja snježnih lavina.

Iz BIHAMK-a su poručili da zbog zimskih uslova na putevima u Hrvatskoj na graničnom prelazu Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila iznad 7,5 tona te da je na snazi zabrana ulaska kamiona u Sloveniju.

Komentari / 0

Ostavite komentar