Preispitati učešće Srba u vlasti Kosova

Predsedik Vlade u Prištini Isa Mustafa juče je sa funkcije ministra za povratak i zajednice smenio predsatvnika liste Srpska Aleksandra Jablanovića. Pretpostavlja se da je povod za razrešenje Jablanovića njegova izjava - na Badnje veče u selu Zočište, u kojoj je on nazvao divljacima učesnike protesta koji su tog dana onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici.

Srbija 04.02.2015 | 22:46
Preispitati učešće Srba u vlasti Kosova

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Nenad Vasić ocenjuje da je neophodno utvrđivanje odgovornosti ministara pravde i policije koji nisu reagovali na provokacije upućene Srbima i tako sprečili posledice daljih dešavanja.

Smena Aleksandra Jablanovića već izvesno vreme centralna je tema u političkom životu Kosova i Metohije.
Vasić upozorava da predstavnik liste Srpska u Vladi u Prištini nije jedina osoba odgovorna za dešavanja u Đakovici.

U tom kontekstu, Vasić ističe da bi trebalo preispitati i odgornost i utvrditi propuste u radu ministara pravde i policije Hajredina Kučija i Skendera Hisenija.

Vasić smatra da zbog smene Aleksandra Jablanovića, predstavnici liste Srpska – u ovom momentu, ne bi trebalo da izađu iz Vlade i Parlamenta u Prištini.

O novonastaloj situaciji, u četvrtak bi u Beogradu, sa srpskim članovima Vlade u Prištini trebalo da razgovara premijer Aleksandar Vučić.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar