Bitolj: Poplavljen manastir

Stanje u opštini Novaci, na jugu Makedonije, alarmantno je nakon što je rijeka Crna probila bedem i prijeti naselju, javljaju lokalni mediji.

Region 04.02.2015 | 16:16
Bitolj: Poplavljen manastir

Veliki vodni talas, koji je stvoren obilnim padavinama tokom vikenda, već je stigao do prvih kuća i postoji opasnost da popusti zaštitni nasip, upozorili su nadležni.

Manastir Uspenje presvete Bogorodice je poplavljen.

Nabujala Crna prijeti da sruši most do termoelektrane "Bitolj" i da odsiječe najvećeg proizvođača električne energije u Makedoniji.

Opština Bitolj je saopštila da je na današnjem sastanku regionalnog kriznog štaba sa načelnikom republičkog kriznog štaba, ministrom Miletom Janakievskim, donijeta odluka da se presiječe put koji od grada vodi do termoelektrane, kako bi se ispustio dio vode koji nadolazi.

Oblast Pelagonija je u pripravnosti, a nadležni tvrde da se narednih dana može očekivati novi talas poplava u nekoliko bitoljskih sela.

Meteorolozi od sutra očekuju obilne padavine i jak vjetar.

Makedonija je posljednjih dana suočena sa ogromnim izlivanjem rijeka. Najveća opasnost prijetila je Štipu, nakon što je nivo rijeke Bregalnica porastao za skoro dva metra, ali je zahvaljujući nadležnima, lokalnom stanovništvu i vojsci opasnost uspješno otklonjena.

Komentari / 0

Ostavite komentar