Dan odluke u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu objaviće u utorak presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. godine.

Srbija 03.02.2015 | 07:13
Dan odluke u Hagu

Srpski pravni tim očekuje da Međunarodni sud pravde (MSP) odbije hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije "Oluja" počinile masovne zločine nad srpskim narodom, dok su pravni eksperti uvereni da će obe tužbe biti odbačene.

Očekuje se da će sud najpre izreći svoju odluku povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije, koja je podneta 1999. godine, a potom i povodom protivtužbe Srbije protiv Hrvatske iz 2009. godine.

Presuda MSP će biti konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović rekao je ranije da očekuje da Međunarodni sud pravde sutra odbije hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid ili čak možda i da je odbaci u delu koji se odnosi na 1991. godinu.

"Očekujemo pre svega da Međunarodni sud pravde sutra odbije hrvatsku tužbu – to je ono za naš pravni tim najvažnije i čemu smo posvetili najveću pažnju – ili čak možda i da odbaci hrvatsku tužbu u delu koji se odnosi na 1991. godinu", rekao je Obradović.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi pak očekuje da će i hrvatska tužba i srpska protivtužba za genocid pred Međunarodnim sudom pravde biti odbačene.

Bez obzira na to kakve budu odluke MSP-a po tužbama Srbije i Hrvatske, one su obavezujuće za sve članice UN. Ukoliko bi sud izdao neki nalog državi, na primer u pogledu naknade štete, onda bi ta država bila dužna da po njemu postupi.

Međutim, sud u ovoj fazi postupka ne donosi odluku o konkretnoj naknadi štete, već ostavlja izvestan period državama da se oko toga dogovore. Ukoliko do dogovora ne dođe, države bi opet išle pred sud specifiranim zahtevom.

Kad je reč o sprovođenju takve odluke, njeno izvršenje nadgledao bi Savet bezbednosti UN.

Saopštavanju presude u Hagu prisustvovaće ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Hrvatska tužba i srpska protivtužba

Srbija je od MSP-a zatražila da operaciju "Oluja" koju su izvršile oružane snage Hrvatske proglasi za genocid nad srpskim narodom i tu državu proglasi krivom zbog kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

Pored toga, protivtužbenim zahtevom Srbija je predložila da MSP presudom obaveže Hrvatsku na reparacije Srbima iz Krajine zbog zločina koje su pretrpeli tokom "Oluje".

Zatraženo je i da se omogući slobodan povratak Srbima koji se još nisu vratili u Hrvatsku, da "Oluja" prestane da se slavi kao nacionalni praznik u Hrvatskoj, kao i da se kazne svi izvršioci zločina.

Ovaj spor počeo je 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije, a usmena rasprava završena je 1. aprila prošle godine.

Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, 2. jula 1999. godine pokrenula je postupak pred Međunarodnim sudom pravd protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila kontratužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Hrvatske i Srbije.

Izvor: RTS

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

SDS=RS

03.02.2015 07:33

Ovo je velika sramota za Srbiju i Srpski narod. 250 hiljada i veše Srba je protjerano iz Hrvatske. I kažu da će biti odbačene obe tuzbe to je 100% dobro za Hrvate. I tako da neće kazniti Hrvatsku za najveći genocid u istoriji. Sve je to vec isplanirano u Rimu za presude.A i sud je osnovala Amerika i njene sluge.Sve dok Srbi vole pare više od svega to je srpska propast. I na ovome sudjenju uzeće Srbi pare.l tako.

ODGOVORITE
Name

RS=VRS

03.02.2015 08:19

...ostalo se slažem sa tobom.

Name

ŽIKA Ž

03.02.2015 08:11

Drugo zasjedanje AVNOJA je najveća sramota za Srbe.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

03.02.2015 08:37

Seselj pusten na slobodu da destabilizira Srbiju , zatim oficiri vojske Republike Srpske , pusten Glavas , " satorasi " u Zagrebu , danas ova presuda , danas Dodik zabranjuje drustvene mreze , u subotu godisnjica protesta u Tuzli , u ponedjeljak radnici iz Tuzle idu pred ambasadu USA u Sarajevo , para nigdje ni na vidiku , u Tuzlanskom kantonu svaki mjesec se " vlada TK zaduzi " za 20 miliona KM da bi dala plate za " 11.000 nehljebara na budzetu ", sve vec dobro isplanirano za nesto nazalost opet lose , neko se i dalje igra sa nama kao sa Play station igricama a rijetko ko to vidi !!

ODGOVORITE
Name

Ja

03.02.2015 09:15

Bravo Edo, istomisljenik sam! Hoce oni da nas sve otjeraju odavde da bi se mogli Jevreji doseliti na ova podrucja! Svi cemo naj..bti, pardon, Srbi i Muslimani! Pedofile i ubice stiti Vatikan!

Name

essegesse

03.02.2015 09:37

Da ima neka kladionica da prima opklade na ovu temu pa da ulozim koju paru na to da ce odluka biti na stetu Srpske strane.Ljudi pa to je"sigurica"!

ODGOVORITE