Niko ne traži Srbe nestale tokom rata

U BiH se još traga za 1.650 nestalih Srba. Gdje su njihova tijela, da li su ekshumirana, da li su negdje premještena ili sakrivena?

Bosna i Hercegovina 02.02.2015 | 18:50
Niko ne traži Srbe nestale tokom rata

Na ova pitanja nema odgovora, a sudeći prema ponašanju i radu onih koji su plaćeni da se bave tim poslovima, porodice nestalih nikada neće saznati šta se desilo sa njihovim najmilijim.

Na sastanku Organizacije porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, zatraženo je da se u rješavanje ovog problema uključe sve institucije BiH i Republike Srpske, a da se odgovorni za zastoj u procesu traženja i indentifikovanja kazne.

U glavnom gradu BiH - olimpijskom Sarajevu, u ratu je nestao 821 Srbin.

U pitanju su civili odvedeni sa kućnog praga, uhapšeni na ulici, a neki su čak odvedeni iz bolnice "Koševo”. Dvije decenije nakon rata još nisu pronađena tijela 285 sarajevskih Srba. Među njima su otac i brat Milke Kokot, odvedeni u nepoznatom pravcu početkom 1992.godine iz porodične kuće u Buća Potoku.

,,Po ovome što sam danas čula, mi svoje nestale nećemo naći još za 100 godina. Niko ništa ne radi'', tvrdi Milka.

Proces traženja nestalih Srba blokiran je 2008.godine, kada je taj posao preuzeo Institut za traženje nestalih lica BiH. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati Srbi koji su od tada do danas pronađeni. I nstitut nije bio u stanju, ili nije htio da napravi centralnu evidenciju nestalih u BiH.

Porodice nestalih insistiraju da se proces ekshumacija i identifikacija vrati u nadležnost entiteta. To je gotovo nemoguće uraditi, jer je ta nadležnost,2008. godine prenesena na BiH, a pitanje je i ko bi sada u Srpskoj radio na tim poslovima, jer u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina traženjem nestalih bave se samo dva zaposlena. Porodice nestalih zbog toga od Vlade Srpske zahtjevaju reorganizaciju Centra.

,,Od Trebinja do Doboja nema istražioca. Kako misle da traže nestale? Po kancelarijama u Banjaluci? Skoro su primili deset novih radnika. Nijedan nije na terenu i nijedan nije dijete poginulog borca ili nestalog civila'', ističe Mirko Vranić predsjednik Organizacije porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije

Porodice nestalih smatraju i da se polititika umiješala u proces traženja nestalih. U Institutu glavnu riječ vodi Amor Mašović, ali se postavlja pitanje šta rade predstavnici Republike Srpske u tom Institutu.

Politički uticaj najprisutniji je u Sudu i Tužilaštvu BiH. Poražavajući je podatak da su u 80 odsto predmeta ratnih zločina osumnjičeni Srbi, a da se predmeti, u kojima su žrtve Srbi, ne procesuiraju ili istrage traju godinama bez podizanja optužnica.

Ipak, ponižavajuća je činjenica da u tim institucijama rade i Srbi iz Republike Srpske od kojih neki godinama odugovlače istragu protiv, na primer, generala Atfa Dudakovića.

,,Očigledno je da proces izbora sudija i tužilaca nije dao rezultate. Oni ne odgovaraju nikome osim Visokom sudskom i tužilaškom savjetu, a oni ništa ne rade da ih natjeraju da budu objektivniji'', ističe advokat porodica nestalih Srba Milan Romanić, ne želeći da odgovori na našu konstataciju da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija, Srbin iz Banjaluke.

Organizacija porodica nestalih zatražila je od svih srpskih poslanika u Predstavničkom vijeću da podrže smjenu Šefika Džaferovića, jer su ,kažu sigurni da je prikrivao ratni zločin nad Srbima. Za to je dokaze predočio Mirsad Kebo kojeg je Organizacija prošle godine tužila zbog prikrivanja zločina nad Srbima u Sarajevu, ali je iz Tužilaštva stigao odgovor da Mirsad Kebo ne zna ništa i da ne postoji njegova krivična odgovornost.

Iako Tužilaštvo BiH tvrdi da Kebo, kao ratni direktor komunalnog Preduzeća nije odgovoran za sakrivanje tijela nestalih Srba po sarajevskim deponijama, Milka Kokot nada se da on možda ipak zna gdje su joj otac i brat.

,,Može nešto bar da pretpostavi ako ne zna. Ako je u stanju da dobije podatke o nestalim Srbima iz Vozuće, može nešto saznati i o nestalim Srbima iz Sarajeva'', kaže Milka.

Najpozvaniji da odgovore na pitanja porodica nestalih Srba, predstavnici Pravosuđa i Instituta BiH, nisu se pojavili na sastanku sa porodicama.

Da li su visoke plate u tim institucijama i privilegije,čak i onima iz Republike Srpske, važnije od pitanja ekshumacija, identifikacija i procesuiranja odgovornih za zločine nad Srbima?

(BN TV)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

02.02.2015 17:54

Ovo je pitanje svih pitanja za sve naše političare u Parlamentu BIH.Krajnje je vreme.

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.02.2015 17:56

Za to se mogu kriviti samo Srpski političari jer su korumpirani Iz ličnih interesa naće ništa da urade Ako Srbi nemaju nacionalnu strategiju Po ugledu na Jevreje onda će i dalje da ih uništavaju svi neprijatelji Bože pravde

ODGOVORITE
Name

sirogojno

02.02.2015 18:59

MILOSE...Nije to pitanje za politicare..to pitanje postavi Mitrovicu...on dobiva i to udruzenje ogromne pare a rezultata nist...na tu adresu trazi odgovor,sta su radili i gdje su otisli milioni maraka...

ODGOVORITE
Name

Max

02.02.2015 21:14

A kad se radi protiv drzave kako onda od drzave ocekuvati nesto?

ODGOVORITE
Name

Tehnicka priroda

03.02.2015 00:29

Kako neko da trazi nestale kad FBIH optuzuje oko 10.000 Srba za ratne zlocine i procesi se vode globalno. Treba staviti priorotet: pomagati zivima ili mrtvima. Jednostavno mrtvi su morali cekati. Jevrejima je bilo lakse na neki nacin jer nisu bili sudjeni te su mogli formirati strategije.

ODGOVORITE
Name

Crni

03.02.2015 13:36

Ustanite pa tražite treba im duše smiriti da ne letaju grijeh je to nisu oni zaslužili to ma ko bio nedužni narod je ginuo zbog politike i nečijeg interesa Milošević , Alija , Tudjman sve su to ista g..na ne treba da im se grobovi znaju sram I grijeh ih bilo gadovi!

ODGOVORITE
Name

Brod

03.02.2015 14:04

Znali šta o ovom problemu Staša Klošarac ?

ODGOVORITE
Name

Md

03.02.2015 16:20

Mi smo krivi sto gledamo i kukamo,nasi prestavnici su debelo placeni i jos naj vjerovatnije dobiju da cute njima je dobro,za vrijeme rata nisu bilu u rovovima nego u Srbiji na suvom i toplom,mi smo takav narod nama je bitnije neka su komsije zadovoljne sa nama nego da trazimo od njih isto sto oni traze od nas,i u svim proslim ratovima jedino Srbi neznaju koliko je svijeta pobijeno i koliko je nestalo

ODGOVORITE
Name

srbinbn

03.02.2015 21:09

To samo Sarajevo mafijaški grad, zna lopovi svi. Boze pravde!

ODGOVORITE