Počinje suđenje Branku Lazareviću

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje bivšem šefu kabineta prethodnog ministra unutrašnih poslova Branku Lazareviću i još trojici okrivljenih, zbog optužbi da su odavali policijske informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika grupe Darka Šarića.

Srbija 02.02.2015 | 09:30
Počinje suđenje Branku Lazareviću

Početak suđenja je krajem novembra 2014. bio odložen zbog obustave rada advokata, kada je Lazarević, koji radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini, uredno došao u sud, kao i druga dvojica optuženih, advokat Radovan Štrbac i bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara.

Optuženi Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, je u višegodišnjem bekstvu, a sudi mu se i kao pripadniku Šarićeve grupe za šverc kokaina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića zbog sumnje da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Lazareviću se na teret stavlja i krivično delo udružzivanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo odavanje službene tajne.

Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prestonici Grčke. 

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno preneo podatke Lazareviću do kojih je Služba došla prisluškivanjem po naredbi istražnog sudije. 

Gari se stavlja na teret krivično delo odavanje službene tajne. 

Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne u podstrekavanju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rodolju Raduloviću sudi u odsustvu obzirom da je u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica.

Šarić je odbio da svedoči u tom postpku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok da ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

On je uhapšen 18. marta u zajednickoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi prostupak za krijumcarenje kokaina i pranje para.

Komentari / 0

Ostavite komentar