Evo zašto muškarci varaju svoje žene

Da je jači pol skloniji “švrljanju” nego bračnoj luci, rašireno je verovanje od literature do komedije i nauke, koja takvo ponašanje tumači evolucijom.

Zanimljivosti 31.01.2015 | 21:10
Evo zašto muškarci varaju svoje žene

Međutim, prema autorima najnovije studije, muški promiskuitet nije univerzalan već ga diktiraju okolnosti.

Ukratko, u oblastima u kojima je manje žena, muškarci su skloniji dugim vezama, kaže Rajan Šaht sa Univerziteta u Juti, vođa studije objavljene u “Royal Society Open Science”.

Žene, suprotno vladajućem stereotipu, za jednokratni seks mogu biti zainteresovane baš kao i muškarci, navode autori. Što se muškarac manje veže uz jednu ženu i njihovu decu, to je skloniji da svoje gene prenese i na drugu decu, a naučno je tumačenje da je to rezultat evolucije.

Ispitivanja su to potvrdila u praksi pa su studenti, muškarci, redovno bili skloniji menjaju partnerki nego trajnoj vezi.

Šaht i Monik Borgerhof Malder sa Univerziteta u Kaliforniji, testirali su ideju u Gvajani, na području gde žive Makuši Indijanci. U osam zajednica koje su proučavali, odnos odraslih muškaraca prema ženama varirao je od 1,43 prema 0,93.

Utvrdili su da – što su muškarci brojniji u odnosu na žene, to su manje skloni promiskuitetnom ponašanju. U takvim zajednicama “najbolja je strategija pronaći jednu ženu i držati je se”, objašnjava Šaht.

Iako teorija produženja vrste prirodnim izborom govori da je muškarac programiran da ima što više dece kako bi preživela ona najotpornija, ta teorija govori i da se odrasli par mora brinuti za svoje potomstvo kako bi ono polno sazrelo da može i samo da produži vrstu. A briga za potomstvo je jača i bolja što je muškarac privrženiji jednoj ženi, umesto da švrlja za novim partnerkama.

Istaknuti protivnik evolucione psihologije, koja zastupa stanovište da su muškarci programirani za jednokratni seks, veruje da se nova otkrića zapravo “dobro uklapaju” s istraživanjem evolucionih psihologa. Osim toga, suprotno stereotipima, Dejvid Bas sa Univerziteta u Teksasu kaže “niko ne tvrdi da su muškarci osvajači, a žene stidljive. Koju će strategiju muškarac odabrati, zavisi od konteksta”.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

emancipacija

01.02.2015 08:15

Današnje žene se ne pridržavaju nikakvih pravila. Mnoge djevojke ne znaju ni da kuvaju, ni suđe da operu, a kamoli nešto drugo. I kad ih muškarac prevari ili ostavi onda se prave svetice. I nama muškarcima je dosta njihove glavobolje i izgovora.

ODGOVORITE