Merkel isključuje smanjenje duga Grčkoj

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas izglede za otpis duga Atini.

Svijet 31.01.2015 | 13:41
Merkel isključuje smanjenje duga Grčkoj

"Bilo je već dovoljno oproštaja duga privatnih kreditora, banke su već smanjile milijarde od grčkog duga", rekla je Merkel u intervjuu listu "Hamburger Abendblat", koji je objavljen danas, a koji je preneo AFP.

"Evropa će nastaviti da pokazuje solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim zemljama teško pogođenim krizom ako te zemlje sprovode reforme i mere smanjenja troškova", rekla je Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras posetiće Italiju i Francusku u utorak i sredu , ali nema neposredne planove da poseti Nemačku.

EU: UČINIĆEMO SVE DA GRČKA NE NAPUSTI EVROZONU

Komesar Evropske unije za ekonomska i finansijska pitanja Pjer Moskovici rekao je za Bi-Bi-Si - "učinćemo sve da sprečimo da Grčka napusti evrozonu", ali i da grčka vlada mora da poštuje prethodne obaveze.

Novi grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je juče da grčka vlada neće sarađivati s trojkom (MMF, ECB i EK), niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći.

"Smatramo da je veoma važno za stabilnost evrozone i kredibilitet evra da Grčka ne izađe iz evrozone. Zato ćemo učiniti sve što je potrebno da se to izbegne", rekao je Moskovici.

Komesar je rekao da kako Evropa mora da poštuje volju grčkog naroda, nakon prošlonedeljnih izbora na kojima je pobedila Siriza, moraju da se uzmu u obzir i obaveze koje je preuzela prethodna grčka vlada.
"Moramo da se pozabavimo ovim pitanjima u miru, na miran i spokojan način. Nova vlada mora da kaže tačno šta namerava da uradi", rekao je Moskovici.

“Grcka će sarađivati sa institucijama EU, ali ne i s trojkom”, rekao je Janis Varufakis na sastanku sa šefom Evrogrupe Jerunom Dejselblumom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zdravko

31.01.2015 14:59

Novac je najveća svetinja jezuita. jer njega nema. Novac je samo ideja. Novac je Perpetum mobile u praksi. Katolički ne postojeći elektronski novac nema pokrića. Zato katolički dilrei MMF I Svetska banka neće ni da čuju za otpisivanje dugova. Katoličke hijene (Čitaj: Zapad-katoličke države pod komandom Vatika sve, sve sve, podrške daju, ali novce ne.Pomoću novca Vatikan finasira svetsku piramidu birokratije, koja joj omogućuje legalno izvođenje ratova radi otimanja resursa.

ODGOVORITE