Ugrađuju čipove radnicima

Radnicima u jednom švedskom poslovnom bloku ponuđeno je da ugrade čip ispod kože umjesto da koriste identifikacione kartice.

Svijet 31.01.2015 | 11:33
Ugrađuju čipove radnicima

Takozvani RFID čipovi (radio-frequency identification) guraju se ispod kože na ruci, a onda se mogu koristiti za, na primjer, otvaranje vrata ili korišćenje štampača, piše B92.

Čipovi su ponuđeni za 400 osoba koji su se prijavili u hi-tech poslovni blok “Epicentar” u Švedskoj.

Prema riječima reportera BBC koji je probao ovaj eksperiment, ugradnja čipa jednaka je bolu od injekcije, a posle ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

Oni koji su osmislili čipove nadaju se da će to postati uobičajena praksa i da će ljudi početi da koriste za kupovinu sendviča u kantini, ili čak za mijenjanje lozinki i PIN-a za kompjutere.

Takođe, moguće ih je progamirati tako da budu povezani s aplikacijama na smartfonovima.
“Želimo potpuno da primjenimo ovu tehnologiju prije nego što nam pristupe velike kompanije ili Vlade koje će imati potrebu za čipovanjem, bilo da je riječ o poreskom čipu, Gugl čipu ili Fejsbuk čipu”, rekao je Hanes Sjoblad iz kompanije koja proizvodi mikročipove.

Sve kancelarije u Epicentru biće opremljene Majkrosoftovom tehnologijom koja će menadžment obavještavati kada je vrijeme za zalivanje biljaka i slično.

Epicentar je sagradila švedska firma AMF Fastigheter,a u njoj će biti smještene i kancelarije Gugla i Majkrosofta.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

digitalni andjeo

31.01.2015 10:40

San zapada o globalnoj kontroli se polako ostvaruje ...

ODGOVORITE
Name

snouden

31.01.2015 11:59

O ovome je pisao starac Tadej i Tarabici.Sad vidimo sa su bili u pravu.Al nama srbima pre metar u d...e neg santimetar u glavu.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

31.01.2015 13:24

Užas!

ODGOVORITE
Name

Zabrinut

31.01.2015 13:37

Mi smo ugradjivali nasim mackama i psima cipove ispod koze, zato sto ne znaju da pricaju,pa ako se izgube ili pobegnu od kuce,da policija ocitavajuci cip odredjenim aparatom,mogu znati kome pripadaju.A ovo sa ljudima me,iskren da budem,zabrinjava.

ODGOVORITE
Name

sloboda???

31.01.2015 16:21

"Žig zveri--Digitalni logor".Gledajući u "napredak civilizacije" čovečanstvo ne vidi ambis u koji odlazi.

ODGOVORITE
Name

veliki svetski poredak

01.02.2015 19:08

E ovo sam procitala pre tri godine kako ce da ugradjuju cipove ljudima na prevaru a u stvari tako ce kontrolisati im um i ponasanje i komplet planetu i svakog ko pristane na ugradnju cipa, tako pise.A to je sve u Evropskoj uniji skovano. Ostvaruje se mnogo stvari koji su davno predvidjeni, sad pocinje da se kockice slazu polako ali sigurno. Ceka nas velika tuga i ko zna sve kakve muke.

ODGOVORITE