Perčević pušten da se brani sa slobode

Vlasnik "Interkomerca" Goran Perčević pušten je večeras iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu da se brani sa slobode, shodno odluci Višeg suda u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Srbija 30.01.2015 | 21:50
Perčević pušten da se brani sa slobode

Ranije danas je Više javno tužilastvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Perčevića i još petoro okrivljenih zbog malverzacija sa kreditima Univerzal banke.

Perčević je u pritvoru bio dva i po meseca, od hapšenja u novembru prošle godine.

Optužen je zbog produženog krivičnog dela zlouptreba položaja odgovornog lica izvršenog podstrekavanjem.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši direktor Univerzal banke Dragan Tomić, Ljiljana Stojanović, Milovan Puzović, Nevena Belić i Dragoljub Perišić, koji se terete za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, navodi se u informaciji tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Više tuzilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv Tomića i drugih osumnjicenih zbog odobravanja spornih kredita na štetu Univerzal banke.

Prema pisanju medija, Tomić se tereti da je nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama "Farmakom MB" iz Šapca, "Interkomerc" i "Beohemija", što je oštetilo državu za 85 miliona evra.

Univerzal banci 31. januara prošle godine oduzeta je dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Narodna banka Srbije utvrdila je da je u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Perčević je bio uhapšen sredinom novembra prošle godine, a osim njega u tom procesu su osumnjičeni i Milivoje Chosić i Srđan Žujović, koji se brane sa slobode.

Perčević je u tom postupku osumnjičen za više krivičnih dela, odnosno različite malverzacije u privredi kada je iskorisćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezebđivanje kredita firmama.

Kako je nakon njegovog hapšenja saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, određenim firmama odobrena su 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".

Inače, Perčevićeva firma "Interkomerc" jedna je od najvećih dužnika Univerzal banke sa milijardu dinara, pored "Beohemije" sa 1,56 milijardi dinara, "Farmakoma" sa milijardu dinara, Luke Beograd, Veterinarskog zavoda Zemun, "Zekstre" i "Optike" u vlasništvu Dragana Ðurića.

Perčević je bio osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije, a kasnije i potpredsednik SPS-a.

Novembra 2000. godine istupio je iz članstva te stranke.

Prema pisanju medija, Perčević poseduje vredne nekretnine uglavnom u centru Beograda, a stavio ih je pod hipoteku za dobijene zajmove pre četiri - pet godina, što ga nije sprečilo da ih i dalje koristi, na malo drugačiji način, kao garant za nove pozajmice.

Komentari / 0

Ostavite komentar