Sarajevo uskoro ostaje bez gasa?

Kompanija "BH-gas" saopštila je da zbog dugovanja postoji opasnost da Sarajevo ostane bez gasa, a da pritom kantonalna Vlada izbjegava platiti dug "Sarajevogasa", koji je najveći potrošač.

Bosna i Hercegovina 30.01.2015 | 18:16
Sarajevo uskoro ostaje bez gasa?

Iz ove firme navode da "BH-gas" duguje dobavljaču, ruskom "Gaspromu", a da "Sarajevogas" ima dug prema "BH-gasu" i da zbog toga postoji opasnost da svi ostanu bez gasa.

U "BH-gasu" kažu da je sa "Sarajevogasom" dogovoreno da tom preduzeću bude redukovana isporuka za 30 odsto.

"Sarajevogas" za sada redukuje preduzeće "Toplane-Sarajevo", koje su djelimično prešle na alternativna goriva, ali je, ističu u "BH-gasu", Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost i obezbijedila sredstva, kojim će nastaviti kupovinu tih goriva.

"To nanosi štetu žBH-gasuž i njihovom direktnom snabdjevaču žSarajevogasuž, jer dugovanja ostaju, a novac se usmjerava za tečna goriva koja dodatno zagađuju vazduh u Sarajevu", ističu u "BH-gasu".

U ovoj kompaniji pitaju zašto kantonalna Vlada dodatno kupuje alternativna goriva, a izbjegava platiti potrošeni gas.

Zbog tih, kako kažu u "BH-gasu", neodgovornih odluka, ova kompanija se nalazi u još nepovoljnijoj poziciji, što je prisiljava da pokrene dodatne zakonske mjere.

Iz "BH-gasa" napominju da naplata "Sarajevogasa" i "Toplana-Sarajevo" od potrošača premašuje 95 odsto.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dule

30.01.2015 17:17

Kada stignu pare iz Ukrajine za oružje,možda plate i gas.

ODGOVORITE
Name

JA

30.01.2015 17:43

Zna se kako se kaže Plati pa Glati Jarane!!!

ODGOVORITE
Name

bh gas

31.01.2015 01:49

Oni i hoce da se rjese Rusa al im puno duguju. Sad se prelazi na mazut jer je jeftiniji od plina.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

31.01.2015 13:32

Hoćete sankcije (F BiH) hoćete izvoz oružja u Urainu, hoćete sve vrste priverne saradnje. Neće moći ove noći a ni sledeće. Da Rusima svi vrate dug dolar nebi postojao...

ODGOVORITE
Name

Brčko

31.01.2015 13:36

Sarajevogas duguje BiH gasu oko 50 miliona a Sarajevo toplane duguju Sarajevogasu oko 80 miliona.. Razumijem ove u Sarajevogasu da ne mogu platit jer im toplane duguju omo 80 miliona.. a sto se tiče rusa...kad bi dug raskusurali sa rusima .. onda bi to bilo ovako..! Mi njima dugujemo oko 90 miliona a oni BiH od duga bivse SFRJ oko 120 miliona..! Znaci mi njima otplatimo sav dug i oni nama dodju još 3 KANADERA za gašenje pozara... Sramota kad na ljeto pocne gorjeti oko Mostara i Trebinja nama hrvati i slovenci naplate gasenje..! Nasi nesposobni politicari a pogotovo veliki Baja ne bi to pitanje pokreno nikad jer ne daj boze se zamjerit sa Putinu..! al treba to ocistit .. mi njima otplatimo sav dug i jos nam dodju 3 kanadera.. mislim da je posteno..! vozdra

ODGOVORITE