Novi sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu

Kontakt grupa za Ukrajinu sastaće se danas u Minsku u pokušaju da pronađe rešenje koje bi označilo kraj sukoba na istoku Ukrajine.

Svijet 30.01.2015 | 11:30
Novi sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu

Sastanku će prisustvovati predstavnici strana sukobljenih na istoku Ukrajine, a nadgledaće ga predstavnici OEBS-a i ruski ambasador u Kijevu.

Samoproklamovana Donjecka Republika (DPR) saopštila je da je njen pregovarač Denis Pušilin dobio poziv da prisustvuje današnjem sastanku Konatakt grupe.
"Putujem za Minsk. DPR je dobila zvaničan poziv od OEBS-a da učestvuje na sastanku", rekao je Pušilin u izjavi Tas s-u.

On je rekao da ne zna ko će predstavljati vlasti u Kijevu.

Ruska agencija prenosi da je i pregovarač samoproklamovane Luganske Narodne Republike Vladislav Deinego otputovao u Minsk.

Nov sastanak Kontakt grupe dolazi u trenutku novih tenzija između Moskve i Brisela budući da su šefovi diplomatija Evropske
unije juče na vanrednom sastanku doneli odluku o produžetku sankcije Rusiji do septembra.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je kako bi sastanak u Minsku trebalo da rezultira jačanjem prisustva OEBS-a duž granice Rusije i Ukrajine kako bi se osiguralo da proruskim snagama ne pristiže naoružanje i ljudstvo sa istoka.

U međuvremenu, poljski ministar odbrane Tomaž Sjemonjak izjavio je u Varšavi kako su, po njegovom mišljenju, šanse za neki napredak u Minsku skromne jer je, navodno, glavni cilj Kremlja da minira te pregovore i blokira ukrajinski evropski put.

Prema podacima UN, u sukobima na istoku Ukrajine stradalo je najmanje 5.100 ljudi.

Članovi Kotakt grupe pokušaće još jednom da pronađu način kako i kada da počnu da se primenjuju prethodni sporazumi o primirju, postignuti u Minsku još u septembru prošle godine, navodi Tas s.

U dva ranija sporazuma iz Minska bilo je predviđeno stvaranja 30 km široke tampon zone između oružanih snaga strana u sukobu i nadzor međunarodnih posmatrača nad sprovođenjem primirja.

Lideri proruskih snaga su se prošle nedelje zvanično povukli iz mirovnih pregovora i najavili novu ofanzivu sa ciljem da prošire pojas pod svojom kontrolom.

Na poslednjem sastanku u Minsku, 24. decebra, nisu ostvareni nikakvi pomaci, a ubrzo je usledilo i obnavljanje neprijateljstava.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dado

30.01.2015 11:31

Ukrajina nikada vise nece imati uticaj na regiju koja obuhvata novorusiju! Neka im je to jasno samo jos vise teritorije mogu izgubiti!! Nadamo se mirnom resenju kao da fasisticka vlast u Kijevu priznaju da je izgubila ovu bitku sa Amerikanicma protiv Rusije!

ODGOVORITE
Name

Za dada

30.01.2015 11:52

Dado,mani se politike !

ODGOVORITE
Name

zapadnjaku

30.01.2015 17:00

da cujem tvoj stav po tom pitanju.. zapadnjaku

ODGOVORITE