Grčka se otvara ka svijetu

Novi grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas poručio je da će spoljna politika Grčke biti aktivna i da će otvoriti mostove sa celim svetom, uz napomenu da grčke vlasti svoje odnose sa novim svetskim silama ne smatraju protivnim evropskom kursu Atine.

Svijet 30.01.2015 | 11:45
Grčka se otvara ka svijetu

Preuzimajući dužnost od odlazećeg šefa diplomatije Evangelosa Venizelosa, Kocijas je sebe i svoje zamenike Nikosa Šuntisa i Euklida Cakalotosa okarakterisao kao evropejce, ali je istakao da se nove vlasti "raduju mostovima sa novim svetskim silama", saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.
"Mi ne smatramo naše odnose u kontekstu evropskog kursa Grčke protivrečnim sa našim odnosima sa novim silama u usponu", poručio je Kocijas.

Govoreći o vanrednom sastanku Saveta ministara EU koji su se okupili juče u Briselu kako bi razmotrili mogućnost uvođenja novog paketa sankcija Rusiji, Kocijas je rekao da su neki grčki partneri prekršili propise EU.
"Oni su pokušali da nas stave pred svršen čin čak pre nego što je nova vlada položila zakletvu", istakao je Kocijas i dodao: "Od početka smo jasno stavili do znanja da to neće biti prihvaćeno".

On je upozorio da greši svako ko misli da će se Grčka odreći svog suvereniteta i aktivnog doprinošenja evropskoj politici u ime svog duga.
"Mi želimo da budemo Grci, patriote. Želimo da budemo evropejci. Pre svega, želimo ministarstvo koje misli, koje se usuđuje da misli drugačije, koje će okrenuti novu stranicu i služiti opštem interesu i izgledima našeg naroda", poručio je Kocijas.

Prema njegovim rečima, "Grčka je suverena onda kada prožima međunarodne organizacije, multilateralne pregovore i samu Evropsku uniju grčkom spoljnom politikom".

Novi tranzicioni odnosi kao most između Grčke i EU, i novih tržišta iziskuju razvoj naših kapaciteta i potencijala, naglasio je novi grčki šef diplomatije.

On je objasnio da "u svetu koji se budi, Grčka mora da razvija svoju sposobnost posredovanja, da doprinosi rešavanju sporova i da razvija svoje pregovaračke sposobnosti ne samo radi sebe same, već i između drugih država koje se nalaze u kriznim regionima".

Kocijas se posebno osvrnuo na "katalizatorsku ulogu" koju njegova zemlja može da igra kao faktor stabilnosti.
"Grčka se nalazi u trouglu nestabilnosti i predstavlja svetionik stabilnosti", ukazao je on, dodavši da će "bilo kakav nedostatak neophodne stabilnosti u regionu značiti velike nedaće za grčki narod, kao i za EU u celini".

"Naša spoljna politika mora da služi i da bude bazirana na borbi koju će povesti naša vlada, kao spasitelj ove zemlje, za racionalno pregovaranje i rešavanje problema vezanih za javnu debatu i memorandumske sporazume", podvukao je on.

Kocijas je, istovremeno, pozvao osoblje Ministarstva spoljnih poslova da se u delovanju rukovodi slobodnom mišlju i istakao da su potrebni predlozi i kritički način razmišljanja, zaključuje se u saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar