"Jednog dana kada odem"

Na današnji dan, kad će biti sahranjen velikan bh. i ex-yu muzičke scene Kemal Monteno, prisjećamo se još jedne muzičke legende, Tome Zdravkovića.

Bosna i Hercegovina 28.01.2015 | 11:53
"Jednog dana kada odem"

Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor šansonjer, te jedan od najboljih kantautora na području bivše Jugoslavije Kemal Monteno, te legendarni "kralj kafana i boema" Toma Zdravković su bili veliki prijatelji, a Kemal Monteno mu je svojevremeno i napisao pjesmu "Pesme moje", za album "Dotak'o sam dno života" (1984.) koji je Toma Zdravković snimao u Sarajevu.

Toma je pojasnio kako je za svoj novi album Montena zamolio da mu napiše dvije-tri pjesme, te je tako nastala "Pesme moje" sa refrenom u kojem je Monteno poredao sve Tomine hitove u jedan.

"Vidiš da smo omatorili... On je još mlad, reko' - bit ćeš ti još mladić kad me budeš slušao... I Kemo mi napravi 'Pesme moje', valjda misli da ću ja da otputujem negdje daleko... Kemin tekst, Kemina melodija i fina pjesma", predstavio ju je Toma Zdravković na jednom od nastupa na kojem mu se pridružio i Kemal Monteno.

Podsjećamo, Kemal Monteno je preminuo 21. januara 2014. u zagrebačkoj klinici Rebro u 67. godini usljed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega.

Kemal Monteno će biti sahranjen danas u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Izvor: Klix.ba

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

boem ,pripravnik

28.01.2015 11:34

Legende,slava im!

ODGOVORITE
Name

legende

28.01.2015 11:59

KOJE ZIVE

ODGOVORITE