Zabrinjavajući sastojci u pastama za zube

Sve veći broj stomatologa veruje da mnoge „komercijalne“ paste za zube sadrže sastojke štetne za naše zdravlje. Hemikalije koje se nalaze u njima povezuju se, između ostalog, s rakom usne duplje i dojke, iritacijom usta, ali i zagađivanjem okoline.

Zdravlje 27.01.2015 | 12:11
Zabrinjavajući sastojci u pastama za zube

Doktor Toni Talbot, ekspert u restaurativnoj stomatologiji sa iskustvom većim od 35 godina i član Kraljevskog koledža za hirurge u Engleskoj, veruje da se proizvodi koje nalazimo na policama prodavnica često temelje na industrijskoj hemiji, a ne medicini.

„Neki proizvođači koriste slogan kojim poručuju da su da su baš njihove paste 'vodeći proizvodi koje koriste zubari', ali to je zato što šalju besplatne proizvode svakom zubaru u zemlji“, kaže Talbot.

Sastojci koji ga najviše zabrinjavaju su:Hemikalija koja uzrokuje čireve u ustima – natrijum-lauril-sulfat. Reč je, tvrdi Talbot, o sredstvu koje se koristi u 85 posto pasta za zube, a služi kao sredstvo za vlaženje, odnosno kao nešto što omogućava da se pasta lakše razmazuje. Problem s ovom hemikalijom je što otvara praznine u ustima i omogućava prolazak toksina i kancerogenih sastojaka.

Hemikalija triklosan – prošle godine je jedan proizvođač povukao s polica u SAD proizvode s triklosanom. Naime, javnost je postala svesna da je reč o hemikaliji koja je povezana s rastom ćelija raka. Inače, triklosan se u paste za zube stavlja kako bi sprečio bolesti desni.

Iako proizvođač insistira na tvrdnji da je triklosan u malim količinama bezopasan, istraživanja su pokazala da je pasta efikasno sredstvo za ulazak triklosana u telo.

Sredstva za izbeljivanje – Talbot objašnjava da se za izbeljivanje koriste peroksidi i vodonikov peroksid, koji su toksični i nadražuju meko tkivo. Dodaje i kako oštećuju sluzokožu u ustima i mogu uzrokovati štetu na površinskim ćelijama zubnog mesa. Takođe, količine koje su dostupne u proizvodima na policama prodavnica često i ne mogu da izbele zube.

Sićušni komadići plastike u pastama za zube – „Mirkočestice su mali komadići plastike u nekim pastama za zube, koje su toliko mali da se ne mogu videti ni pod mikroskopom. Deluju kao abrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja sa zuba“, kaže Albot.

„Ali, oni prolaze i kroz naše centre za pročišćavanje vode, dolaze u sisteme za vodu i pronalaze put do prehrambenog lanca. Pronađeni su u kamenicama, jastozima, dagnjama i ribama u Severnom moru, Tihom okeanu i Atlantiku. Njihov učinak je sličan učinku plastičnih kesa koje nađu put do mora i začepe ekosistem“, ističe doktor.

Ipak, uprkos svim potencijalno opasnim hemikalijama, Talbot ne zagovara da se odbace paste za zube. Uglavnom zato što su fluoridi koje sadrže promenili stanje naših zuba. Mali dodatak fluorida napravio je značajna poboljšanja kod zubnog zdravlja i pomogao u smanjenju karijesa, objasnio je doktor.

Dakle, paste za zube uglednijih brendova koje sadrže fluorid dobre su za korišćenje, smatraju neki zubari, iako se vode rasprave i o tome jesu li paste s fluorom opasne po zdravlje. Ali, kada su u pitanju drugi sastojci – tu se priča komplikuje.

Kompanije koje proizvode paste vrlo su lukave pri otkrivanju sastojaka. Na primer, zna se da neke paste sadrže triklosan, međutim, nije poznata njegova koncentracija pa je potrebno detaljnija analiz. Manjak transparentnosti zubarima, a posebno pacijentima, otežava procenu paste za zube.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar Radović

05.02.2015 12:03

Kombinacija Stabilizovanog Aloe Vera Gela i pčelinjeg propolisa umiruje desni i sluzokožu usta i može se naneti direktno i kada je pranje isuviše bolno.Ovakvo delovanje paste je jednostavno, sadržaj same paste je stabilizovani Aloe Vera Gel koji zajedno sa propolisom deluje kao prirodni antibiotik pri čemu će zajedno sa Alojom dovesti do umirenja.SPREČAVA: paradentozu, otkalnja kamenac, gljivična oboljenja usta i stomatita,umiruje bolne procese, neguje i hrani desni, čisti zube, održava svež dah i belinu zuba bez agenasa i hemikalija za izbeljivanje. www.alojavera.wordpress.com

ODGOVORITE