Evropu uplašili džihadisti iz BiH

Građani BiH koji putuju u Evropsku uniju već od danas mogu da očekuju mnogo strože kontrole na granici sa Hrvatskom, zbog mera koje Brisel i Zagreb uvode radi otkrivanja potencijalnih terorista!

Bosna i Hercegovina 26.01.2015 | 10:00
Evropu uplašili džihadisti iz BiH

Na ovaj potez EU se, kako saznajemo, odlučila zbog sve većeg broja islamskih terorista u BiH koji otvoreno podržavaju Islamsku državu. Neki od njih su se nedavno vratili kući sa ratišta u Siriji, pa su, po oceni eksperata za bezbednost, postali ozbiljna bezbednosna pretnja regionu!

Ministri spoljnih poslova EU već su pripremili dokument o strogim kontrolama putnika na graničnim prelazima sa zemljama Unije, koji bi mogao da bude usvojen na ministarskom samitu u Rigi krajem januara, prenose hrvatski mediji.

Granica Hrvatske prema BiH i Srbiji jedna je od najdužih spoljnih granica Unije, a upravo te zemlje evropski stručnjaci smatraju područjima na kojima postoji opasnost od terorizma, zato što je veliki broj osoba iz tih država otišao u Siriju i Irak da ratuje na strani Islamske države.

U Ministarstvu bezbednosti BiH "Novostima" je potvrđeno da EU uvodi oštrije i detaljnije kontrole na granici sa BiH. Naveli su da takva odluka nije iznenađujuća i da se vlasti u zemlji moraju pridržavati odluke Brisela.

- Nove antiterorističke mere podrazumevaju da podaci o državljanima BiH, koji ulaze u Hrvatsku, odmah budu dostupni policijama svih zemalja, članica Unije - kažu u ovom ministarstvu.

U Briselu raspolažu podatkom da se sa zapadnog Balkana više od 500 osoba pridružilo teroristima u Siriji i Iraku. Najviše ih je iz BiH i sa Kosova.

Plan evropskih bezbednosnih službi je da na Balkanu deluju u dva pravca: jedan je bezbednosni, strogi nadzor granica, praćenje sumnjivih osoba, razmena podataka, otkrivanje mreža krijumčarenja oružja, a drugi je saradnja u rušenju propagande koju vode radikalni imami po Balkanu.

Ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma Predrag Ćeranić, kaže za "Novosti", da je BiH postala leglo terorizma, pa se u budućnosti mogu očekivati još restriktivnije mere EU.

- Svi bezbednosni podaci ukazuju na rast broja terorista u BiH i njihove pojačane aktivnosti. Oni su ozbiljna pretnja bezbednosti BiH, ali i celog regiona. Porazno je da se ovim problemom ozbiljnije i sistematičnije ne bave nadležne institucije i službe u BiH - rekao je Ćeranić.

U Graničnoj policiji BiH kažu da redovno prate i proveravaju osobe koje ulaze ili izlaze iz zemlje, ali da još nema izmena propisa, uprkos sve češćim vezama radikalnih islamista sa džihadistima u svetu.

- Činjenica je da je određeni broj ljudi sa ovih prostora otišao da ratuje u Irak i Siriju i da zbog toga, kao i zbog nedavnih tragičnih događaja u Parizu, EU mora da podigne stepen svoje bezbednosti - zaključio je Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva bezbednosti BiH za praćenje primene bezviznog režima.

I dok EU pojačava kontrole na granici sa BiH, ekstremisti nastavljaju sa ispoljavanjem radikalnih stavova u zemlji. Tokom molitve, trojica mladića, obučena u odela vojnika Islamske države, u petak su upali u džamiju u sarajevskom naselju Stara Breka. Provokacijom imama pokušali su da izazovu sukob. Jedan od ekstremista je Kenan Krešo, koji je dovođen u vezu sa odlaskom na ratište u Siriju, a policiji je poznat i zbog kriminala. Protiv njega je podnesena prekršajna prijava, a javnost u zemlji traži od vrha Islamske zajednice u BiH da osudi ovaj postupak.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

tetak mata

26.01.2015 09:07

Prije dvadesetak dana su mene kobajagi zaustavili kod Gradačca zbog toga, pa valjda će na granici bit drukčije kad vide da se neko zove Savo ili Mirko, da ne prave gužvu bez veze.

ODGOVORITE
Name

SRBO

26.01.2015 09:08

Malo bolje se informišite to se ne odnosi samo na BIH već na sve države koje se graniče sa EU i bilo je ranije riječi o pooštravanju kontrola zbog lažnih emigranata

ODGOVORITE
Name

snouden

26.01.2015 09:11

Pa u policijskim agencijama imate bežanija i pristalica koliko god hoćete' pa šta.

ODGOVORITE
Name

moja bosanska gradiska

26.01.2015 09:23

Ma suplja prica brale

ODGOVORITE
Name

amerikanac

26.01.2015 09:26

Pa gdje ces vise terorista nego u srbiji. Tako treba traziti teroriste naprimjer seselja i ostale.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

26.01.2015 09:43

Nije mi jasno sta hoce Zagreb i Brisel? I Zagreb i Brisel(Berlin) su organizovali da ti isti mudzahedini dodju u u evropu i BH da uniste Srbe. Preko aerodroma Pleso su usli u evropu i prebaceni u BH. Sta sad talasaju? Kako god okrenes opet ce da maltretiraju Srbe.

ODGOVORITE
Name

selo

26.01.2015 10:13

Sta se sad plase kad je to sve iz njihovog inkubatora !!

ODGOVORITE
Name

slicajno_tu

26.01.2015 10:26

korektno izvjestavanje bi trebalo biti obaveza svakom "novinaru" Ne radi se o mjerama koje su donesene striktno za BiH-a vec vazi za sve vanjske granice EU. Podsjecam ovog dole "tetak mata", koji umislja da ako je Savo ili Mirko da je nesto bolji, da je prosle godine uhapseni od strane SIPA u Banj Luci koji su svercali automtsko oruzje za Fancusku upravo bili "Savo i Mirko".

ODGOVORITE
Name

EVROPA

26.01.2015 10:30

vec ima dovoljno (PREVISE)svojih islamsakih ratnika koji se bore za svoje ciljeve (ONI ZNAJU KOJE)tako da se ne treba(ILI MOZDA TREBA )bojati sacice DZIHADISTA SA BALKANA koji su prijetnja evropskoj bezbjednosti !!!!???????????????????????

ODGOVORITE
Name

ŽIKA PD

26.01.2015 10:44

ŠEŠELJ JE NAJVEĆI TERORISTA. TAMANI IH PO EU I HAGU. NEMOGU NI SHVATITI ŠTA IH JE SNAŠLO. RAZBUCAO IM JE SVE NAUČNE DISCIPLINE. PRAVO, FILOZOFIJU, MEDICINU, ISTORIJU.

ODGOVORITE
Name

xy

26.01.2015 10:52

Ovo je samo izgovor "arijevaca" za diskriminaciju na graničnim prelazima. "Oni pravi" džihadisti već dugo imaju arijevske pasoše!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

26.01.2015 11:38

Što li nema BAKIRA da smiri situaciju?Re Amerikanac:Napad nje ko fol najbolja odbrana.

ODGOVORITE
Name

pero

26.01.2015 14:28

Nisu ih uplasili džihadisti kod njih nego nekolicina iz BiH. E svasta.

ODGOVORITE
Name

kolinda

26.01.2015 15:32

Gospodja novopecena u lijepoj njihovoj sigurno se uk.... da joj mudzahedini ne upadnu pa da joj razjebu lijepu njihovu. Pa spas od Brisela trazi haha. Koga su oni jos spasavali

ODGOVORITE