Obama neće rat sa Rusijom

Američki predsednik Barak Obama okrivio je danas Rusiju za obnovu sukoba između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine i najavio da će SAD razmotriti dodatne opcije u cilju povećanja pritiska na Moskvu.

Svijet 25.01.2015 | 17:15
Obama neće rat sa Rusijom

"Nastavićemo sa pristupom koji smo imali u prošlosti, koji podrazumeva povećanje pritiska na Rusiju", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

"I ja ću razmotriti sve dodatne opcije koje su nam na raspolaganju, izuzev vojne konfrontacije, i pokušati da razrešimo ovo pitanje", dodao je Obama, a preneo Rojters. 

Američki predsednik je kazao da su SAD duboko zabrinute zbog najnovijeg kršenja primirja koje sprovode proruske snage uz "rusku podršku, rusku opremu, rusko finansiranje, rusku obuku i rusku vojsku".

"Bio sam veoma jasan da ne bi imalo svrhe da se uključimo u vojni konflikt sa Rusijom po ovom pitanju. Ali ono što možemo da uradimo je da nastavimo da podržavamo sposobnost Ukrajine da kontroliše sopstvenu teritoriju", istakao je Obama.

Obama je naveo da ovo podrazumeva kombinaciju ekonomskog pritiska na Rusiju kroz sankcije, obezbeđivanje podrške Ukrajini koja joj je potrebna da održi svoju ekonomiju, pomaganje njenoj vojsci osnovnim zalihama i opremom, kao i obuka i vežbe sa NATO.

Borbe između ukrajinske vojske i proruskih snaga intenzivirane su proteklih dana, a u granatiranju Marijupolja juče je poginulo 30 civila.
Moskva demantuje slanje vojske i oružja na istok Ukrajine, za šta je Kijev i Zapad optužuju.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Radovan

25.01.2015 16:27

Pa i putin pomaže ekonomiju Donjecka, malo dopumjava vojsku i po koji tenkic. Tako mozete još 100. godina a narod Ukrajine gine.

ODGOVORITE
Name

Stani sad ...

25.01.2015 16:29

Prema svim promatranjima dokazuje se da Rusija salje svoje vojnike i oruzje onim Rusima da ratuju protiv Ukrajine. Citav civilizovani svijet porucuje da to ne radi.

ODGOVORITE
Name

Re stani sad

25.01.2015 16:33

Umiješ li ti čitati. U ovoj izjavi je Obama priznao jasno i decidno da pomaže Ukrajinsku vojsku.

ODGOVORITE
Name

Md

25.01.2015 17:33

Pa i ptice na grani znaju da Rusi pomazu i treba tako a ne kao Srbija sto je uradila sa nas,i normalno je samo nevidim ovaj majmun sta trazi tamo nekoliko hiljada kilometara od Vasingtona

ODGOVORITE
Name

Decidirano

25.01.2015 20:21

Ne kaze se decidno nego decidirano. Decidirano znaci jacno , odlucno i bez uvijanja..Citati znam ... i pisati ... Samo se tebi ne svida ono sto pisem ...jadnice.

ODGOVORITE
Name

Nedjeljko

25.01.2015 20:21

Majmun Americki Mozda bi mu bilo bolje da dase banana nähende mozda bi tad shvatio daje Ukraina RUSIJA

ODGOVORITE
Name

r.j.

25.01.2015 20:22

eee Obama velika si obmana,vrati se otkud ši došo,van svog atara nisi dobro došo,jak si kad imaš puno pomagač no i ta će ubro pući pogača,tkvi kakvi ste i nas lažima i uranijom bombardovaste,širom svijeta bahato se ponašate....eeeRUSIJA je snažna i moćna,Vašigtonu je noćna mora,čim prije to shvatite,brzo se kući vratite.....

ODGOVORITE
Name

APIS

25.01.2015 21:32

PA GOSPODO AMERIKANCI PA NIJE VAM TO ISTO KAO ŠTO STE BOMBARDOVALI REPUBLIKU SRPSKU I SRBIJU I TU STE POLAZALI DA NIJESTE SAVRŠENI A BOMBARDOVALI STE NAROD KOJI JE MANJI OD DESET MILIONA PA BOMBARDUJTE RUSIJU POŠTO ZA SEBE KAŽETE DA STE NAJJAČA SILA I PRAVEDNICI SVJETSKOG PORETKA ALI MORA DA ZNATE DA SU I VEĆE SILE OD VAS KRENULE NA PRAVOSLAVLJE I RUSIJU I DA SU UVIJEK SLOMILI ZUBE NA RUSIJU I NA PRAVOSLAVLJE. SRPSKI NAROD I RUSKI PRAVOSLAVNI JE BOG JER MI SMO JEDINI ČUVARI PRAVE VJERE HRISTOVE ZADNJU RIJEČ ĆE DA KAŽE BOG A NE ONAJ VAŠ U KOGA SE VI ZAKLINJETE KOME SE IME NE IZGOVARA ALI ĆEMO SE MI KAO HRIŠĆANI DA SE MOLIMO I ZA VAŠE DUŠE ...

ODGOVORITE
Name

Nedjeljko iz Njemacke

26.01.2015 01:14

Eee Nedo ...Kad Kosovo bude Srbija bice i Ukrajina Rusija.Pokrij se...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.01.2015 20:04

Baš me čudi da neće vojni konflikt. Nas bi do sada oko 10x sravnili sa zemljom zbog ovakve situacije. Pomažu oni Ukrainu od samog početka ali na način što će im poslie uzeti sve što imaju. U svakom slučaju proRusi će uvjek imati veću pomoć Moskve. Znači svima je cilj uništiti Ukrainu a amerima uz to razjediniti EU.

ODGOVORITE