Vozači traže smjenu načelnika Novakovića i Sandića

Vozači gradskog i prigradskog prevoza zatražiće smjenu načelnika Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zorana Novakovića i Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviše Sandića.

Republika Srpska 24.01.2015 | 08:55
Vozači traže smjenu načelnika Novakovića i Sandića

Kako su objasnili u Udruženju vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza prijedlog o smjeni načelnika idućih dana biće podnesen Gradskoj upravi i Narodnoj skupštini Republike Srpske, zbog, kako kažu, neefikasnog i lošeg rada u vezi sa pitanjem gradskog prevoza.

Načelnici Novaković i Sandić ništa ne rade u vezi sa pitanjem otklanjanja problema u gradskom prevozu, koji je u katastrofalnom stanju. Samo smo prošle godine gradskoj inspekciji poslali na desetine zahtjeva sa svim dokazima o tome kako poslodavci krše zakon o radu na šta oni nijednom nisu reagovali - rekao je predsjednik Udruženja Draško Talijan, tvrdeći da su načelnici pristrasni sa pojedinim prevoznicima.

Dodao je da je situacija u gradskom prevozu postala nepodnošljiva, krenuvši od prekovremenog rada vozača, malih plata, do nezakonitih otkaza.- Jedinstven primjer je i to što niko od saobraćajne inspekcije nije izašao na teren da izvrši tehničku kontrolu vozila pred početak školske godine.

Pored toga, prevoznici ukidaju linije i polaske kako im je volja, bez ičijeg odobrenja - rekao je Talijan, ističući da će prilikom podnošenja prijedloga o njihovoj smjeni tražiti i da vozače proglase službenim licima dok su na dužnosti.

Prema njegovim riječima, pomenuti načelnici su krivi i za pregršt izazvanih problema u gradskom prevozu. Zbog svih dugogodišnji problema u gradskom prevozu, dodao je on, više od deset vozača je proteklih dana dalo otkaz, te odrađuje otkazni rok i odlazi u Sloveniju da vozi kamione.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković vozačima je poručio da svako ima pravo da podnosi inicijativu za bilo šta, pa i oni.- O svim pitanjima što se tiču gradskog prevoza vodim posebno računa. Moje zadatak je da gradski prevoz bude redovan, da se odvija nesmetanom i da je i bezbjedan.

Svoj posao veoma savjesno i odgovorno obavljam - rekao je Novaković, dodajući da sa vozačima redovno održava sastanke, te im nastoji pomoći koliko je to u njegovoj moći.Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviše Sandića rekao je da tvrdnje Draška Talijana nisu tačne, te da se, između ostalog, tehničke kontrole autobusa redovno obavljaju kod svih prevoznika, preduzimaju mjere i donose razna rješenja.

- Svi vozači gradskog prevoza koji smatraju da su njihova radna prava ugrožena i da prekovremeno rade neka se pojedinačno obrate gradskoj inspekciji - poručio je Sandić.Vozačevi poslodavci ne podržavaju odluku o smjenama načelnika Zorana Novakovića i Slaviše Sandića ujedno oštro osuđujući njihove namjere.

Izvršni direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić ističe da je zadovoljan radom načelnika i da sa njima ima korektnu saradnju.- Shvatam tešku situaciju u kojoj se nalazi grad i zajednički pokušavamo da izađemo iz problema u koje smo upali - rekao je Mijić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vlado Banja Luka

24.01.2015 09:20

Podrska vozacima i mehanicarima u njihovim zahtjevima! Prevoz u BL je katastrofa, a za to su krivi krimosi iz Gradske uprave i gazde koje su s njima u dosluhu. I jos nesto, karta za jednu voznju je 1,60 KM i ta cijena je formirana kada je barel nafte bio 120 dolara. Danas je barel nafte 50 dolara, a karta je i dalje 1,60 KM!? Gdje ide ekstraprofit? Pa gazdama koji to dijele sa krimosima iz Gradske uprave!

ODGOVORITE