Grip ubica hara Srbijom

Nadolazeću epidemiju mutiranog virusa influence A-H3N2 trebalo bi shvatiti ozbiljno. Niko nije pošteđen, svako može da se razboli, bez obzira na pol i uzrast, iako su vakcinisani u blagoj prednosti. No, znate kako se kaže – bolje je sprečiti nego lečiti!

Srbija 23.01.2015 | 07:52
Grip ubica hara Srbijom

Svake godine negde u ovo doba, pa sve do kraja februara u našoj zemlji je sezona gripa. Iako se mnogi razbole, obično to prođe bez nekih većih posledica. Nažalost, ove godine virus je mutirao, tako da je podtip virusa A-H3N2 opasniji nego inače i to morate da shvatite ozbiljno!

Ako ne želite da čak dve nedelje provedete u krevetu boreći se s neumoljivo visokom temperaturom, bolovima u kostima, kijavicom, kašljem, slinama… – a ne daj bože i ozbiljnijim komplikacijama – dobro bi bilo da preduzmete sve mere zaštite dasprečite zarazu da uopšte napadne vaš sistem!

Vakcine

Za decu mlađu od šest godina, starije od 65, trudnice, dijabetičare, pušači, zdravstveni radnici i osobe već oslabljenog imuniteta – vakcinacija bi trebalo da predstavlja prioritet.

– Netačne su informacije da sezonska vakcina, u kojoj je i tip A-H3N2 virusa, neće delovati. Njen nivo zaštite možda neće biti maksimalan, jer je došlo do manjih promena u genotipu virusa.

 Vakcinisani ljudi će moći da obole od gripa, ali im se neće razviti komplikacije bolesti, zbog kojih će završiti u bolnici – poručio nam je svima epidemiolog dr Branislav Tiodorovi

Jačajte imunitet

Prvo i osnovno je VODA, ali dobrodošle su i druge tečnosti, poput čaja, mleka, jogurta i supica. Jednostavno, vašem organizmu je u ovom periodu neophodno da bude hidriran.

Isto tako, ključni u odbrani protiv virusa su svi vitamini iz svežeg povrća i povrća, a naročito vitamin C iz limuna i drugog citrusnog voća, ali i banana, jabuka ili brusnica.

Med i pčelinji proizvodi, poput matičnog mleča i propolisa, vekovima se u našem narodu koriste kao prevencija protiv prehlade. Sada je i nauka dokazala da je to tačno.

Pazite kuda idete i šta dodirujete

Grip šire zaražene osobe tako što ono što iskijaju ili iskašlju vazduhom dospeva ili direktno do vas ili se zadržava po kvakama, gelenderima, tastaturi I drugim zajedničkim predmetima. Zato, izbegavajte mesta na kojima boravi mnogo ljudi, poput tržnih centara.

Perite ruke

Da biste se zarazili gripom, dovoljno je da nakon dodira zaraženog predmeta ruke primaknete licu. Zato ih perite što češće ili brišite aseptičnim vlažnim maramicama.
Redovno tuširanje, menjanje posteljine i ostale stvari koje se tiču lične higijene se podrazumevaju!

Odmor i relaksacija

Stres i nesanica veoma pogoduju grip, jer je dok se borimo sa svakodnevnim obavezama i mislima, imunitet oslabljen. Virusi se na izmučen organizam lepe kao muve i nije im potrebno mnogo da vas otera u krevet.

Čuvajte se i želimo vam da ove godine sezona gripa ne zakači ni vas ni vaše bližnje!

Komentari / 0

Ostavite komentar