Privreda opterećena sa 400 parafiskalnih nameta

Centri civilnih inicijativa (CCI) procjenjuju da u BiH ima oko 400 parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti koji opterećuju privredu, a samim tim i usporavaju ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i priliv investicija.

Bosna i Hercegovina 22.01.2015 | 13:37
Privreda opterećena sa 400 parafiskalnih nameta

Projekt-menadžer CCI-a Adis Arapović na konferenciji za novinare u Sarajevu je kazao da se od privrede u BiH godišnje naplati između 500 miliona i milijardu KM po osnovu parafiskalnih nameta, a da se zauzvrat od države dobije malo ili ništa.

-Uz manje razlike po entitetima, opterećenje poslodavaca i rada iznosi oko 70 posto, tako da poslodavac na svaku isplaćenu jednu marku radniku, državi mora platiti 70 feninga. Ukoliko na to dodamo i parafisklane namete, uz manje razlike među entitetima, kantonima i opštinama, poslodavac mora platiti i do 90 feninga na isplaćenu jednu marku. To za posljedicu ima da poslodavac plaća mnogo, a radnik prima malo - kazao je Arapović.
 
Da bi poslovali u okvirima propisa, firme se moraju pridržavati oko 20 zakona vezanih za fiskalna i parafiskalna davanja, te više od 30 zakona koji propisuju kaznene odredbe. Tokom godine su u obavezi  na razne adrese predati oko 150 različitih prijava i obrazaca. 

CCI  je u saradnji s udruženjima poslodavaca FBiH i RS proveo anketiranje nekoliko stotina privrednih subjekata i pokušao odgovoriti na pitanje koji parafiskalni nameti najviše opterećuju poslovanje firmi u BiH. Rezultati pokazuju da su među njima: članarina turističkoj zajednici, naknada za opštekorisnu funkciju šuma, opšta vodna naknada, notarska ovjera akata i drugo. 

Arapović je  istakao da ne postoji precizan registar parafiskalnih nameta po nivoima vlasti u BiH, te da se on treba uspostaviti, kao i da treba donijeti moratorij na nove parafiskalne namete. 

- Od novih vlada i parlamenata očekujemo da u vrh prioriteta svoje ekonomske, pa i socijalne politike uvrste redukciju i racionalizaciju parafiskalnih nameta - istakao je Arapović. 

 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ostoja

22.01.2015 13:58

Realno je ocekivat da ce rasterecenje realnog sektora krenuti sutra, pardon zaboravih napisat rec malo

ODGOVORITE
Name

007

22.01.2015 16:38

Šta su CCI ili druge NO uspele da promene u BIH?

ODGOVORITE
Name

Namet na namet

24.01.2015 13:18

Šta ce biti sa nameta kad "umre"privreda (ako postoji)u BiH? Onda će namet možda jesti samog sebe.

ODGOVORITE