Sve više investitora "bježi" iz Banjaluke

Zvanični podaci o 1.088.728 KM manje prihoda od građevinskih dozvola u 2014. u odnosu na 2013, što je ostvario grad Banjaluka, potvrđuju priče koje investitori godinama ponavljaju - administracija je ugušila gradnju.

Republika Srpska 21.01.2015 | 22:45
Sve više investitora "bježi" iz Banjaluke

Podaci kažu da su uprkos 20 odsto više izdatih dozvola u 2014. u odnosu na godinu ranije, prihodi grada manji, što u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje objašnjavaju novim zakonskim rješenjem, kojim je propisan drugačiji način obračuna.

"Novom odlukom o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, u cilju podsticanja izgradnje objekata, omogućeno je odgođeno plaćanje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente na duži period", navela je Sanela Kecman, vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu da je situacija nešto bolja u posljednja dva mjeseca, prvenstveno što se tiče perioda potrebnog za dobijanje dozvole, ali je daleko od idealne.

"Ranije je to bilo strašno pa se čekalo i po deset mjeseci na dobijanje dozvole, čak se dešavalo da period gradnje čitavog objekta bude dosta kraći nego vrijeme koje su ljudi izgubili čekajući dozvolu", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

On ističe da je takav način rada otjerao mnoge investitore i u konačnici se negativno odrazio na sam budžet grada.

"Određeni broj investitora je čak odustao od planiranih projekata i svoje investicije prebacio u druge gradove pa čak i zemlje", navodi Blagojević.

Veljko Jarić, vlasnik i direktor firme "Aragosta Invest", koja u ovom gradu djeluje kao izvođač i investitor više od 20 godina, kaže da je na posljednju dozvolu čekao čitavih devet mjeseci.

"I to potpuno neopravdano! Zahtjev za sljedeću podnosim narednih dana pa ćemo vidjeti kroz šta ću sve sada proći", dodaje on.

Po njegovom mišljenju, prva stvar koju je potrebno učiniti jeste postavljanje načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i dovođenje stučnih i odgovornih ljudi, koji su spremni da se uhvate u koštac s problemima.

"Na toj funkciji mi imamo samo vršioca dužnosti. Ipak, neko ko je v.d. nema snagu da pokrene nešto, sve i da ima namjeru i želju. Dok god kod nas na to mjesto ne bude postavljena osoba koja je sposobna da stvari pokrene iz korijena, neće biti napretka", istakao je Jarić.

Branko Kovačević, vlasnik preduzeća "Horizont", rekao je da je situacija toliko loša da bi poručio svim investitorima iz inostranstva da ne dolaze u grad na Vrbasu, jer ne znaju šta ih čeka.

"Iz dana u dan situcija je sve gora, čitav posao Odjeljenja za urbanizam se sastoji u tome da daju odbijenice koje poslije rješava resorno ministarstvo. Pa za to im treba jedan radnik, a ne njih 60! Stanje u tom odjeljenju više liči na cirkus nego na jednu ozbiljnu instituciju", kazao je on.

On ističe da je kroz dugogodišnji rad stekao utisak da nadležnima kao da nije u cilju da se radi i gradi, a samim tim i puni budžet.

"Sramota je da nadležni ne mogu donijeti 10 miliona prihoda u budžet grada, a tako će i biti dok velike investiture, koji donose ogromne pare gradu, budu ovako tretirali. Ako uskoro ne bude pomaka, i sam ću preseliti firmu u drugi grad, pa čak i u inostranstvo", navodi Kovačević.


(Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dođite

21.01.2015 23:12

U Zvornik čeka vas sigurna propast.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

21.01.2015 23:15

Da gradjevinska mafija nije ubila gdina Milana Vukelića, i da je policija objavila ko ga je ubio a ko je naručio ubistvo, ne bi po ovom gradu pošajbali toliko zgrada bez ikakvog reda i poretka. Razvali ste Banjaluku gradeći nekvalitetne gradjevinske objekte na kojima ste se obogatili. Šta ste vi izgradili, čuće se prilikom sledećeg zemljotresa. Urbanistički i arhitektonski posmatrano, Banjaluka je uništen grad. U gradu se uopšte više nema gdje parkirati, onda ste ulice pretvorili u parkinge pa to masno naplaćujete. Nadam se da će na vlast doći oni koji će vas sve jednog dana krivično goniti.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

21.01.2015 23:26

Cuj Jaric se zali . Ne valja Gavranovic a Dodik mu valja . Logicno. Pa vrati se u Mrkonjic sa Tegeltijom zajedno pa zidaj sta i kako hoces .

ODGOVORITE
Name

Opozicija 2

21.01.2015 23:30

Pa sta da ti kazem Branko Kovacevicu ... Mazali ste ih u opstini i oni su radeci za vas ugusili ostale. Sad im je nestalo para sad ce i vas. Ko se maca lati od maca i gine ... Ili ko sa djavolom tikve sadi ...

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

22.01.2015 01:16

Strasno da strasnije ne moze biti ako sve navedeno odgovara istini, a bice da je tako.Neobrazovani uz to kadrovi bez stecenog znanja, iskustva, e gdje je sada Gavranovic da da odgovor, kada ga Dodik ''nagazi'' boli ga kicma, a izgleda za ovo ga boli uvo.Istini za volju GDJE GOD SE MULJA, REKETIRA -imal mene tu, NEMA NAPREDKA. Valjda bi neko trebao odgovarati za nerad, neznanje, da to je i slobodno se moze reci''organoizovani kriminal''.Cika Jova Zmaj je bio u pravu: ''UCILI SU UCILI OD SREDE DO PETKA AL SE NISU POMAKLI OD POCETKA''.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.01.2015 06:19

Kad sam gradio i kad mi je trebala dozvola uz svaki zahtjev sam spakovao koju stotinu eura. I isti dan dobio rješenje. To se tako radi. To je kad Glamočani rade u opštini, a drži ih SNSD.

ODGOVORITE
Name

investitor

22.01.2015 09:20

U opštini Bijeljina sam započeo gradjenje proizvodnog objekta pored svih problema koje mi je opština napravila još su mi i kriminalci zapalili 2013 godine i dva automobila,Policija i tuzilaštvo ih štiti i zataškava istrage do današnjeg dana. Zato mogu svim investitorima da poručim da iz cijele BIH bježe glavom bez obzira a posebno iz BL i BN.

ODGOVORITE
Name

misirac

22.01.2015 10:43

A tek GP Krajina koja je gradila na prostoru nekadasnjeg Malog Logora kakvo ruglo i los kvalitet gradnje fuj.

ODGOVORITE