Srbac: Saradnja vlasti i vjerskih zajednica

Saradnja opštinske vlasti u Srpcu i vjerskih zajednica u ovoj opštini u prošloj godini bila je na zadovoljavajućem nivou, konstatovano je na današnjem tradicionalnom godišnjem prijemu predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Islamske vjerske zajednice kod načelnika opštine Srbac Drage Ćirića, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Zoran Đurić.

Republika Srpska 21.01.2015 | 16:55
Srbac: Saradnja vlasti i vjerskih zajednica

Opština je iz skromnih budžetskih sredstava vjerskim zajednicama doznačavala planirane dotacije za njihov rad, a prema riječima načelnika Ćirića, lokalna zajednica je pružala i drugu pomoć u rješavanju imovinskih odnosa i izgradnji vjerskih objekata širom opštine..

Odnos opštinske vlasti prema vjerskim zajednicama pohvalio je sveštenik Živojin Živković i izrazio nadu da će se takva saradnja i odnosi nastaviti i u narednom periodu.

Na prijemu se zahvalio i predsjednik Islamske vjerske zajednice iz Kobaša Mustafa Mujčić i takođe pohvalio dostignuti nivo međunacionalne tolerancije i saradnje u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Drago Ćirić izrazio je takođe zadovoljstvo doprinosom predstavnika vjerskih zajednica prilikom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava, a naročito u angažovanju na pružanju pomoći najugroženijiom domaćinstvima, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Do izražaja je došla puna solidarnost i humanost, čime se možemo ponositi – naglasio je Ćirić.

Načelnik srbačke opštine Drago Ćirić sa predsjednikom opštinskog parlamenta Zoranom Đukićem istovremeno je organizovao prijem i za novinare.

On je potvrdio da je opštinska vlast imala veoma korektnu saradnju sa „sedmom silom“.

Opština je učinila krupan korak na stvaranju uslova za rad lokalne radio-stanice, ali su i dalje prisutni problemi redovnog finansiranja, što je karakteristično i za ostala javna preduzeća i ustanove.

“Ovom pitanju ćemo posvetiti pažnju, ali je neophodno da se i sama preduzeća i ustanove moraju više angažovati na stvaranju vlastitih prihoda”, kazao je Ćirić.

Direktor Radio Srpca Dejan Ugren je istakao da će za ovu ustanovu prošla godina ostati zapamćena po dva osnova, prvo što su nakon četrdesetogodišnjeg postojanja prvi put stvoreni potrebni uslovi za rad, rekonstrukcijom objekta, i drugo po stalnim problemima kašnjenja isplate plata.

On je izrazio nadu da takvo stanje neće biti u godini jubileja.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar