Padavine pokreću nova klizišta?

Tlo na prostoru Republike Srpske i BiH prilično je zasićeno vodom, pa nove veće padavine i otapanje snijega mogu prouzrokovati reaktiviranja starih i pojavu novih klizišta, izjavio je direktor Zavoda za geološka istraživanja RS Dragan Mitrović.

Bosna i Hercegovina 21.01.2015 | 16:32
Padavine pokreću nova klizišta?

Mitrović je rekao da je 60 do 80 odsto prostora Republike Srpske, posebno sjeveroistočni i sjeverni dijelovi Republike, podložno procesima klizanja.

"Ta područja izgrađena su od takvih sedimenata da su sama po sebi podložna procesu razvoja klizišta, a kada dođe još neki od agenasa kao što su obimne padavine, onda se razvijaju klizišta ili, u budućnosti, zemljotresi", istakao je Mitrović.

On je podsjetio da je prošle godine tokom majskih i avgustovskih obimnih padavina evidentiran veliki broj klizišta koji su nanijeli katastrofalne štete.

Prema njegovim riječima, u tom periodu na prostoru Lopara evidentirano je više od hiljadu klizišta, Ugljevika više od 200, kao i Zvornika, kao i na području opština Srebrenica, Bratunac i Šekovići, grada Banjaluka...

Napomenuvši da ta klizišta nisu sanirana zbog teške ekonomske situacije, Mitrović je objasnio da saniranje ne podrazumijeva samo izradu potpornog zida i drenaže, nego i plansko istraživanje, kao i da geolozi i geotehničari predlože mjere trajne sanacije.

"Često, opštine pribjegavaju privremenim i palijativnim sanacijama da bi umirile lokalno stanovništvo, a to ne rješava problem", rekao je Mitrović.

On smatra da treba naći sistemsko rješenje, da se podrži pristup preventivnog djelovanja kroz izradu planske dokumentacije, geoloških karata osjetljivosti, geohazarda i rizika klizišta.

Govoreći o preventivnom djelovanju, Mitrović je rekao da Republika Srpska ima dobru zakonsku regulativu, ali da je najbitnije preduzimanje i poštivanje geoloških i geomehaničkih istraživanja kod prostornog planiranja.

"Neophodno je upoznati teren u smislu izgradnje, nosivosti i stabilnosti. Treba uvažavati geološke i hidrogeološke parametre kod izrade prostornih planova. Struka mora da kaže koji su tereni stabilni, uslovno stabilni, nestabilni i drugo", naglasio je Mitrović.

On je izrazio nadu da će Zavod za geološka istraživanja ove godine napraviti kartu geohazarda Srpske koja će biti upotrebljiva za planiranje, projektovanje, izgradnju, te prevenciju od klizišta.

"Kada katastar klizišta stavimo u kontekst geološke građe, geoloških karata, padavina, nagiba terena, hidrogeoloških karakteristika i seizmogeoloških karakteristika dobićemo kartu geohazarda", objasnio je Mitrović.

Komentari / 0

Ostavite komentar