Episkop Jovan ostaje u zatvoru

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju podnelo je žalbu na uslovni otpust iz zatvora episkopa Ohridskog SPC Jovana, zbog čega će on i dalje ostati u zatvoru.

Prethodno je sud odlučio da episkop Jovan bude uslovno pušten na slobodu 19. januara, preneli su skopski mediji.

Svijet 20.01.2015 | 14:50
Episkop Jovan ostaje u zatvoru

Kako prenose mediji u Skoplju, do preokreta je došlo u poslednjem trenutku, odnosno dok je direktor zatvora čekao da dobije rešenje o pravosnažnosti odluke i kada su novinari ispred zatvora već čekali da se pojavi episkop Jovan, koji u zatvoru Idrizovo izdržava kaznu zbog pronevere 250.000 evra, po tužbi kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC). 

Episkop Jovan je bio vladika MPC, ali je kasnije stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC i predvodi Srpsku crkvu u Makedoniji. 

U saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koje je dostavljeno medijima navodi se da "Tužilaštvo smatra da treba preispitati okolnosti za puštanje na uslovnu slobodu osuđenog lica (episkopa Jovana Vraniškovskog), kao i da li će biti postignuti ciljevi njegovog puštanja na uslovnu slobodu". 

Navodi se i da "Tužilaštvo smatra da su promenjene okolnosti koje ukazuju da osuđeni u budućnosti može da nastavi da vrši krivična dela i da zbog toga nije opravdao poverenje koje mu je ukazano odobravanjem uslovnog otpusta". 

Isto Osnovno javno tužilaštvo je u saopštenju 12. januara obavestilo javnost da je primilo rešenje Osnovnog suda u Skoplju po kome je sud odlučio da uvaži predlog direktora zatvora "Idrizovo" da se osuđenom episkopu Jovanu Vraniškovskom dozvoli uslovna sloboda, i da je "nakon analize okolnosti utvrdilo da je rešenje zakonito", najavljujući da se na njega neće žaliti. 

Za oslobađanje episkopa SPC Jovana Vraniškovskog zauzela se Makedonska pravoslavna ckrva, po čijoj je tužbi osuđen, a koja je nakon posredovanja predsednika Odeljenja za spoljne poslove moskovske patrijaršije mitropolita Volokolamskog Ilariona krajem decembra 2014. godine pozvala makedonske vlasti "da pokažu milost" prema Vraniškovskom. 

Episkopu Jovanu je narušeno zdravlje i nedavno je nakratko bio prebačen u Institut "Majka Tereza" u Skoplju. 

Nakon najave da će episkop Jovan biti pušten na uslovnu slobodu "zbog dobrog vladanja" Ohridska arheipiskopija SPC u Makedoniji je saopštila da traži "da on bezuslovno bude oslobođen svih optužbi". 

SPC smatra da je kazna vladiki Jovanu posledica političkih odluka bog spora Srpske crkve i MPC kojoj patrijaršija u Beogradu ne priznaje autokefalnost.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nemanja

20.01.2015 14:03

Ti Makedonci ne znaju nista , njima ce Albanici odvojiti pola drzave. Mi treba da svo saveznici a oni vladiku zatvaraju, strasno.

ODGOVORITE