Hrvatska zamrzava švajcarski franak

Vlada Hrvatske odlučila je da se švajcarski franak u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna. Banke u Hrvatskoj ponudile da kratkoročno, do tri meseca, preuzmu na sebe trošak mera za olakšavanje otplate kredita "švajcarcima".

Region 19.01.2015 | 22:46
Hrvatska zamrzava švajcarski franak

Predstavnici poslovnih banaka usaglasili su pristup olakšavanju otplate kredita u "švajcarcima", koji su izneli na sastanku s predstavnicima Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke, prenose hrvatski mediji.

Istovremeno, hrvatska vlada je odlučila da zamrzne švajcarski franak na 6,39 kuna.

"Vlada će Saboru ove nedelje uputiti izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se franak fiksira na 6,39 kuna u sledećih godinu dana, i to na teret finansijskih institucija. Desetine hiljada porodica večeras mogu mirno da spavaju i više ne moraju gledati kursnu listu", poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za medije.

Nakon godinu dana, naglasio je Milanović, vodiće se razgovori o mogućnosti da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u kune, ali će za to biti potrebna saglasnost centralne banke.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz švajcarski franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 odsto se odnosi na kredite stanovništva, prvenstveno stambene.

Prema procenama Udruženja "Franak", u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u "švajcarcima", pa bi, smatraju, jačanje franka moglo uticati na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana Hrvatske.

Vrednost kune je od sredine prošle nedelje do danas pala u odnosu na franak za gotovo 20 odsto.

Uzlet franka počeo je nakon što je švajcarska narodna banka u četvrtak odustala od obrane minimalnog kursa od 1,2 franka za evro.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ja

20.01.2015 07:53

Sutra ce Lemi i Zeljkica da izjave isto... Hoce al u Bakincima! J**e se cnjima! Njihov stek je u svajcarcima...

ODGOVORITE
Name

Branislav

20.01.2015 08:20

Tako radi odgovorna vlada, a ovi naši ništa

ODGOVORITE
Name

tetak mata

20.01.2015 08:58

I opet banke profitiraju prije je bio 6,20

ODGOVORITE
Name

Zaduženik u Franku- nažalost

20.01.2015 13:24

Novost!!! Otvara se Banka Srpske u Beču i Gracu! Nude kredite u Švajcarcu i imaju podršku austrijske vlasti... Al' zamalo... Samo kod balkaske teladi prolaze takve priče i ponude... Kod nas može doći ko god hoće i varati ovaj jadni narod...

ODGOVORITE