Građani u strahu od novih poplava

Usljed obilnih kišnih padavina prethodnih dana, kao i porasta temperature i topljenja snijega na planinama, došlo je do porasta vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj koje neminovno nose i strah od mogućih poplava.

Bosna i Hercegovina 19.01.2015 | 20:45
Građani u strahu od novih poplava

Obilne padavine prouzrokovale su porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo, a u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići poplavljen je veći broj kuća i evakuisano nekoliko porodica.

Vodostaj rijeke Vrbas u porastu. U hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banjaluke, premašena je kota redovne odbrane od poplava.

Rijeka Bistrica jutros se izlila u fočanskom naselju Miljevina i poplavila podrume jedne stambene zgrade, a zbog izlivanja, saobraćaj se na magistralnom putu Foča - Miljevina - Sarajevo odvija otežano.

I stanovnici poplavljenih semberskih sela strahuju od sličnog scenarija iz maja prošle godine.

U Semberiji nema prijetećeg povećanja vodostaja rijeka Drine i Save, a nasipi koji su sanirani, u stabilnom su stanju, uvjeravaju nadležni.

Zbog nekoliko kritičnih tačaka na lokalnim vodotocima i podzemnih voda u dijelovima Brčko distikta, ekipe Civilne zapštite su u stanju pripravnosti.

Znatno je povećan vodostaj i rijeke Trebišnjice, a velike padavine u Hercegovini nisu prouzrokavale nikakve probleme.

Vodostaj rijeke Bosne kod Doboja u blagom je porastu, ali nivo vode još nije dostigao kotu redovne odbrane od poplava.

A prema najavama meteorologa, oprez nije na odmet. Kiša nas očekuje sve do kraja mjeseca.

S obzirom na najavljene nepovoljne vremenske prilike, kod stanovnika, posebno onih sa područja koja su se u maju prošle godine našla pod vodenom stihijom, strah je sasvim opravdan.

(BN TV)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

poplavljen

19.01.2015 20:03

Mora bit poplava ponovo kad ni jedan nasip nije napraviljen ni korita rijecna ociscena. Nasi politicari samo se svadaju ko ce na vlast da krade dalje i puni dzepove

ODGOVORITE
Name

nemanja

19.01.2015 20:26

Bice dobro, nece bito novih padavina, molimo Boga.

ODGOVORITE