Šta ne treba da jedete za doručak ako želite da smršate

Iako su mnoga istraživanja do sada imala razne rezultate po pitanju preskakanja doručka i mršavljenja, svi se slažu da je to osnovni obrok za zdrav život koji morate svakodnevno jesti.

Zdravlje 17.01.2015 | 10:09
Šta ne treba da jedete za doručak ako želite da smršate

Preskakanje doručka - Kada se saberu rezultati raznih istraživanja, najgora opcija koju možete odabrati jeste ona da doručak ne jedete uopšte. Od sakupljenih studija koje su proučavali, naučnici su došli do zaključka da se u 78 posto rezultata preporučuje jesti doručak, jer to ne menja ništa po pitanju mršavljenja. Štaviše, neke su studije pokazale da su redovni konzumenti doručka tokom dana sagoreli oko 400 kalorija više od onih koji su ga preskakali.

Jedna od studija provedenih na Harvardu pokazala je da preskakanje doručka povećava šansu za bolesti srca od 27 posto kod muškaraca te 28 posto za dijabetes tipa 2 kod žena.

Sokovi - Ako birate sokove za doručak i mislite kako ćete na zdraviji način započeti dan, razmislite još jednom. Voće ima šećera pa su takvi napici često prava bomba, a naučnici kažu kako takvim doručcima nedostaju vlakna pa zapravo i nisu najpametniji izbor.

Zbog tekućeg stanja, sokovi izazivaju brži rast šećera u krvi i nivo insulina nego tvrda hrana poput jabuke. Zbog toga je moguć povećan rizik od dijabetesa. Zato se preporučuje jesti voće u tvrdom stanju s nekim zdravim namirnicama poput grčkog jogurta.

Jaja, slanina i hleb - Jedan od najpopularnijih obroka za doručak je klasik s jajetom, šunkom ili slaninom uz pecivo, najčešće od belog brašna. Takav doručak ima oko 400 kalorija i previše nezdravih ugljenih hidrata. Budući da se obično radi o jednom jajetu, takvom doručku u proseku nedostaje oko 25 do 30 grama proteina. Volite li ovakav doručak, radije odaberite integralni hleb i dva jajeta, bez masnih dodataka poput slanine.

Žitarice - Nakon što pročitate zaključke raznih studija, pomislite kako sa žitaricama ne možete pogrešiti jer se one uvek reklamiraju kao zdrava hrana prepuna vlakana koja osigurava energiju tokom dana. Ali i tu postoje zamke. Pre nego što kupite pakovanje žitarica, proverite koliko šećera i ugljenih hidrata imaju. Istraživanje s Harvarda objavljeno u časopisu Public Health Nutrition pokazuje da je najbolji odnos žitarica od jednog grama vlakana na svakih 10 grama ugljenih hidrata. Na primer, žitarice sa 30 grama ugljenih hidrata moraju imati najmanje tri grama vlakana.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aron Mandel

17.01.2015 18:06

Dajte zabavu na video snimke

ODGOVORITE