Izjašnjavanje Austrijanaca o istupanju iz EU

Građani Austrije će ove godine imati priliku da se izjasne o istupanju zemlje iz EU.

Svijet 13.01.2015 | 13:55
Izjašnjavanje Austrijanaca o istupanju iz EU

Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je inicijativu za održavanje izjašnjavanja građana o istupanju Austrije iz EU, koje će biti održano od 24.juna do 1. jula.

Inicijatori izjašnjavanja, okupljeni oko Inge Raušer iz "Inicijative domovina i ekologija" su već 2011. pokušali da pokrenu izjašnjavanje građana, ali tada nisu imali uspjeha zbog formalnih grešaka.

Ova grupa ističe da je "nezavisni i nadpartijski komitet pojedinaca", koji želi da omogući Austrijancima da se "zvanično izjasne za obnavljanje slobodne i neutralne Austrije bez tutorstva EU".

Raušer je naglasila da ne postoji konkretan cilj u vezi broja potpisa koji žele prikupiti.

Odobrenjem za održavanje izjašnjavanja, prema njenim riječima, država pokazuje da je moguće istupanje iz EU i da je pravno dozvoljeno.

Inače Austrija je 1. januara obilježila 20 godina od članstva u EU, a tim povodom zvaničnici Beča su ukazali na brojne prednosti, uz ocjenu da bi Austrija daleko lošije stajala u svim oblastima da nije pristupila Uniji.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Serafim

13.01.2015 13:15

ETO za Srbiju i BH prave slike pametnog naroda EU je americka sliga koju ce Amerika kad tad gurnuti u rat sa Rusijom ili evropu zapaliti nekim evro-balkanskim ratovima.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2015 13:23

iiiiiii evooo nam nase drage Austrougarske... Kao jedan komentar maloprije, Neka Ruska karta, Banjaluka na njoj u Republici Hrvatskoj!? Ljudi, budite se!

ODGOVORITE
Name

Inženjer

13.01.2015 13:41

Kako god se dobrovoljno ušlo tako se mora moći i dobrovoljno izaći. Medjutim, mogli bi se neki iznenaditi kad EU počne da potražuje novac od onih koji su ulazeći, dobili novac u fondove.

ODGOVORITE