Banjalučani se smrzavaju

Građani većine naselja čiji se stanovi zagrijavaju putem gradskog grijanja danima se, kako kažu, smrzavaju u svojim stanovima jer grijanja skoro da i nema, uprkos relativno niskim temperaturama.

Republika Srpska 13.01.2015 | 08:59
Banjalučani se smrzavaju

Ono što posebno ljuti građane je to što su prije početka grijne sezone iz "Toplane" poručivali da nikada spremniji nisu ušli u sezonu, a ujedno su izgrađene i dvije periferne kotlovnice u koje su uložna ogromna sredstva.

HLADNO IM DANIMA: Kako su kazali ogorčeni stanari Bulevara Stepe Stepanovića, radijatori su topli, ali ni približno dovoljno da bi zagrijali stanove te da bi temperatura bila prijatna.

"Mrznemo se danima, a iz 'Toplane' nam stalno govore da je sve u redu te da je grijanje normalno. Za njih je možda grijanje normalno, ali mi u kućama sjedimo obučeni kao Eskimi i pokriveni dekama da se ne bismo smrzli. Stvarno smo ogorčeni jer se iz godine u godinu ponavlja ista situacija", rekao je  Boris J.

Na hladne radijatore požalili su se i mještani naselja Nova varoš iz ulice Petra Rađenovića.

TROŠE I STRUJU: "Toliko je hladno da sam morao da kupim grijalicu da bar zagrijem prostoriju u kojoj mi dijete spava. Smrzavamo se već danima. Grijanje je i više nego skupo, a sada ćemo dobiti i ogromne račune za struju", vidno ogorčen priča Siniša Lovrić.

Istakao je da do daljeg neće plaćati račune koje dobije za grijanje.

"Neću da plaćam nešto što nisam dobio ni potrošio. Ko će meni da nadoknadi pare koje sam potrošio zagrijavajući kuću zbog toga što nisam dobio uslugu koju je 'Toplana' trebalo da mi obezbijedi. Ako se grijanje i popravi, sigurno ćemo tražiti da nam otpišu bar polovinu računa za ovaj i protekli mjesec. Realno ni toliko toplotne energije nismo dobili", rekao je Lovrić.

Prema žalbama građana, najviše problema sa grijanjem imaju naselja Starčevica, Kočićev vijenac, Obilićevo i Borik, ali ni u ostatku grada situacija nije puno bolja.

NEMAJU POVEĆAN BROJ POZIVA: Iz "Toplane" su saopštili da nisu upoznati sa negodovanjem građana jer je, kako kažu, isporuka toplotne energije potpuno normalna te da do slabijeg kvaliteta može doći samo u pojedinačnim stanovima.

"Nemamo povećan broj kako poziva tako ni pismenih reklamacija na kvalitet grijanja, što se tiče mještana Starčevice i njihove peticije, oglasićemo se kada istu dobijemo pismeno i tada ćemo sve razmotriti", saopštili su iz ovog preduzeća.

MAZUT: U "Toplani" su rekli da trenutno imaju dovoljne količine mazuta za urednu isporuku toplotne energije.

"U svim ranijim godinama 'Toplana' nije mogla iz sopstvenih finansijskih izvora obezbijediti dovoljno mazuta za cijelu grijnu sezonu. Zbog toga su joj pomagali grad i Vlada RS. I za preostali dio grijne sezone 'Toplana' ne može sama od svojih raspoloživih sredstava nabaviti dovoljne količine mazuta do kraja sezone, ali će joj zbog toga morati pomoći grad i Vlada RS", naveli su u ovom preduzeću.

Povećana prodaja grijalica  

Posjetili smo nekoliko tržnih centara i prodavnica tehničke robe i razgovarali sa rukovodstvom gdje je rečeno da je u posljednjih mjesec dana povećana prodaja električnih grijalica i sličnih grijnih tijela.
Kako je pojašnjeno, njihova prodaja je povećana usljed nižih temperatura i problema s grijanjem.

Na Starčevici pokrenuli peticiju  

Zbog lošeg grijanja od početka ovog mjeseca 240 stanova u šest zgrada u Ulici Prve krajiške brigade na Starčevici juče je pokrenulo peticiju za smanjenje cijene grijanja od 50 odsto za januar 2015. godine.

 "Tražimo hitno priključenje na novu kotlovnicu, za koju je utrošeno sedam miliona KM, a mi se opet smrzavamo. Temperatura u stanovima je do 16  stepeni i moramo se dogrijavati svaki dan na razne načine, takođe nekoliko dana grijanja nije bilo uopšte. Na najradosniji dan u godini Božić smrzavali smo se kao i sve dane od 1. januara", rekao je Milorad Arlov, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

opel astra

13.01.2015 08:16

Javite se baji, tražili ste dobili ste...

ODGOVORITE
Name

sandra

13.01.2015 08:23

Loše griju, sad kada je u plusu I dalje je hladno. Ako padne temperatura, ne znamo šta ćemo. A uskoro počinje škola, e to je ozbiljan problem. Dijete mi je prvi razred I brinem se. Banja Luka

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2015 08:23

Bas cudno, nema mazuta a struja se privatizovala! hm...

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2015 08:25

I naravno tamo radi dragi nam Željkicin sin, ili ciji vec!

ODGOVORITE
Name

Василије

13.01.2015 08:28

Драги Бањалучани,па тамо вам сједи Баја,како се то могло десити баш вама,који сте му поклонили повјерење,да се смрзавате!

ODGOVORITE
Name

sasars

13.01.2015 08:34

Birali ste - sada se ledite!

ODGOVORITE
Name

I treba

13.01.2015 08:34

I treba da se smrzavaju. Kako su sijali tako sada žanju. Neka opet glasaju za ove na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2015 08:54

Da, cisto da napomenem, jos 70-ih je uradjen projekat gdje bi topli izvori u Šeheru mogli da griju cijelu Bl., tako reci, za dz. osim investicije u infrastrukturu... opp opp bato... ko je budala ovdje.

ODGOVORITE
Name

ljeto

13.01.2015 08:54

izdrzite jos samo malo,pitacemo ove nase meteorologe,kakvo ce vrijeme biti,evo javljaju kad budu sljedeci izbori bice toplije,pozurite glasajte iz Rusije dolazi mazut i mali i veliki kredit.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2015 09:15

Za vas u nadogradnji: Šeher = Srpske Toplice , kako god isto griju...

ODGOVORITE
Name

baja

13.01.2015 10:36

Ne treba se tako ponasati i komentarisati, ja nisam glasao za Baju pa se i ja smrzavam. Da i ja cekam te meteorologe??

ODGOVORITE
Name

opet ja, sandra

13.01.2015 10:55

Naravno da nisam glasala za Dodika, pa opet se smrzavamo. O njemu imamo isto misljenje. Ne znam zasto mislite, ako je neko iz Banja Luke da je, po automatizmu, glaso za njega.Nije istina I mi smo htjeli promjene, ali izgleda ima I onih kojima nisu potrebne. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

knd

13.01.2015 11:04

Koliko kompleks od banjaluke imaju pojedinci ovdje! Provjerite malo kako je koji grad glasao mada to sa ovom pricom neema veze.

ODGOVORITE
Name

Re Sasars

13.01.2015 11:15

U pravu si,samo ih je iznenedio sneg i minusi u Januaru.

ODGOVORITE
Name

Re sandra

13.01.2015 11:19

A Vi imate radijatore?

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

13.01.2015 13:23

To Milorad Dodik namjerno radi. Zavrnuo je grijanje i tako hoće da natjera banjalučane da traže smjenu Gavranovića. Bandit je Milorad, nije on od juče! Kad smjeni Gavranovića onda će prebaciti toplani para da nabave mazut.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

13.01.2015 14:18

SVAKA ČAST GOSPODINU GAVRANOVIĆU. NEKA SE PAPCI MRZNU.

ODGOVORITE