Novi dokazi o zločinima nad Srbima

Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, dobio je novu dokumentaciju koja se odnosi na zločine počinjene u BiH nad pripadnicima srpskog naroda i u narednih nekoliko dana proslijediće je Tužilaštvu BiH.

Bosna i Hercegovina 13.01.2015 | 08:28
Novi dokazi o zločinima nad Srbima

"Stvar je tehničke prirode. Sinoć sam dobio dokumentaciju i trenutno je razvrstavam i pišem prema Tužilaštvu BiH", rekao je juče Kebo dodajući da u dokumentaciji ima još imena, ali da ne želi da ih otkriva dok svu dokumentaciju ne pregleda.

Inače, Kebo je ranije već predao više od 2.000 stranica Tužilaštvu BiH u vezi sa zločinima nad Srbima u Vozući, kod Zavidovića. Kebina prijava se odnosi i na krivično djelo neprijavljivanja ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića, koji trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Sumnja se da su Mahmuljin i Džaferović 18. aprila 1994. godine, prilikom posjete Vozući, dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda "El Mudžahid" likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti.

Nakon Kebinih istups saopštenjem se oglasila i SDA u kojem ističu da Kebo gubeći funkciju i moć, "gubi zadnje ostatke ljudskosti i patriotske časti, postajući poslušnik obavještajno-političkih centara koji žele zaustaviti formiranje strukture vlasti u BiH".

"Narod prepoznaje i ne prašta poltronstvo, doušništvo, izdaju. Maske i perike su konačno spale. Sve što je godinama potajno radio, Kebo je na kraju svoje karijere, u paničnom strahu od gubitka vlasti, učinio javnim. I tako treba da bude, to je jedini pravi način na koji se SDA i Bošnjaci treba da raziđu sa nečovjekom poput Mirsada Kebe", navedeno je u saopštenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Odgovarajući na ove optužbe iz SDA, sam Kebo je rekao da to saopštenje najviše govori o onima koji su ga napisali i onima koji stoje iza njega.

"Oni, mislim najviši rukovodioci SDA, su u paničnom strahu zato što su razotkriveni. Na sve načine pokušavaju da saznaju ko mi je dao dokumentaciju i okolo idu i siju mržnju podržavajući radikalne grupe", rekao je Kebo.

Nakon što je Kebo predao dokumentaciju koja se odnosi na Džaferovića, Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH je uputio zahtjev da u dnevni red treće sjednice Predstavničkog doma bude uvršteno donošenje odluke o razrješenju Džaferovića dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Džaferović je, reagujući na inicijativu SNSD-a, rekao da "ne zna čemu tolika žurba", ponavljajući da će ukoliko protiv njega bude pokrenut postupak sam podnijeti ostavku. Takođe, naglasio je da se već sada vidi da inicijativa za njegovu smjenu neće dobiti podršku u parlamentu BiH. On je rekao da ga žele srušiti Kebo i SNSD te da je cilj odugovlačenje procesa formiranja vlasti u BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Musliman

13.01.2015 07:47

Musliman sam i sasvim se slažem s Kebinim stavovima. Ne daj Bože da sutra ovdje zavlada kakva džamahirija - ja bih prvi preko granice. Mi ovdje u Bosni smo navikli da živimo u šarenilu vjera i nacija i jedino u takvom okruženju mi je ugodno.

ODGOVORITE
Name

nismo baš tolike ovce

13.01.2015 09:02

SDA dlaku mijenja ali ćud nikad. I nije Kebo u problemu nego SDA.

ODGOVORITE
Name

re musliman

13.01.2015 10:40

Svaka cast za komentar,ne daj Boze islamske drzave kod nas nadrljali bi mi svi zato zlo treba terati sto dalje od Bosne .

ODGOVORITE
Name

kebab

13.01.2015 10:47

Ako ima istine u njegovim tvrdnjama treba SIPA sve hapsit.. Bez obzira ko je i sta je...pa i njega. Treba se vise razici sa tim mutikasama.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

13.01.2015 11:46

JOŠ SU SVEŽE RANE...

ODGOVORITE
Name

Geography

13.01.2015 14:07

a šta si ti Kebo radio u ratu, mogla bi i tebe SIPA propitati

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

13.01.2015 14:20

KOLIKO SI KEBO DOBIO OD DODIKA.

ODGOVORITE
Name

Re Žika Ž

13.01.2015 15:47

Kao i NATAŠA KANDIĆ OD TUĐMANA.

ODGOVORITE
Name

zvaka

13.01.2015 23:37

haj baj kebo

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.01.2015 13:33

Nije bitan razlog, bitno je istina izađe na vidjelo. Došlo je vrijeme da se klupko razmota a tek je počelo...

ODGOVORITE