Ovo je naslovna novog "Šarli ebdoa"

"Šarli ebdo" objavio je kako će izgledati naslovna strana broja koji će se u sredu, sedam dana nakon tragedije, pojaviti na kioscima.

Svijet 13.01.2015 | 08:11
Ovo je naslovna novog "Šarli ebdoa"

Na naslovnoj strani je prorok Muhamed sa suzom u oku koji drži znak "Je Suis Charlie". Iznad crteža biće naslov "Tout est Pardonné" što znači "Sve je oprošteno".

Nedeljnik, koji je bio pod pretnjom muslimanskih ekstremista upravo zbog toga što je često objavlivao karikatura Muhameda, prikazaće proroka kako plače, obučenog u belo i kako nosi natpis sa sloganom koji je preuzeo ceo svet u masovnim demonstracijama zbog napada.

Karikaturu, koja je večeras dostavljena agenciji Frans pres, potpisao je Luc (Luz).

Ovaj broj koji su sastavili "preživeli" - Luc je jedan od preživelih posle napada prošle nedelje - biće štampan u tri miliona primeraka, u odnosu na 60.000 koliko ih je ranije obično izlazilo, i biće prodavan u 25 zemalja.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu.

Distributer je već preplavljen zahtevima u Francuskoj i inostranstvu zbog čega je odlučeno da se napravi vanredni tiarž od tri miliona primeraka, umesto milion koliko ih je prvobitno bilo predvidjeno.

Advokat i portparol lista Ričard Malka podsetio je danas popodne da su se crteži Muhameda i drugih velikodostojnika svih religija često pojavljivali u listu već godinama.

On je rekao da je u svakom broju "Šarli ebdoa" poslednje 22 godine bilo karikatura pape, Isusa, sveštenika, rabina, imama i Muhameda i da bi bilo "začudjujuće" da u broju koji će izaći u sredu ne bude crtež Muhameda.

U napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije "Šarli ebdoa", a ranjeno je 11.

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i proteste. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Izvor: B92/Beta

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Ostoja

13.01.2015 07:18

Da nisu nastradali ljudi mogli bi se smejat bas ka sto se neki smejase kada su iz istog tog lista vrsili satanizaciju Srba.

ODGOVORITE
Name

Bokac

13.01.2015 07:20

Je suis Charlie!!!

ODGOVORITE
Name

TINA

13.01.2015 07:23

"ENGLESKA" NIKAD NE ZABORAVI DA STARA DAMA GAZI SVE PRED SOBOM. NAJVEĆI SRBOMRZCI I PROTIVNICI PRAVOSLAVLJA I SVETOSAVLJA.

ODGOVORITE
Name

Manjo

13.01.2015 07:26

Ponovo cackaju mecku. Kome to treba?

ODGOVORITE
Name

Milan

13.01.2015 07:29

10 novinara i dva policajca, koji su muslimani, izgubi zivot da bi uspjeli od 40 hijada primjeraka doci na 1 milion... tako su samo i mogli uspjeti.

ODGOVORITE
Name

Logika...

13.01.2015 07:31

CRTAJTE, samo crtajte...a poslije...

ODGOVORITE
Name

bil

13.01.2015 07:50

Francuska opet ceka teoriste a to im i treba nece ih i citav svjet sacuvati ako to objave to je sramota predsednika Fracuske data mu je opomena i on opet nece da zastiti narod.

ODGOVORITE
Name

mi sami

13.01.2015 07:51

I treba tako.Sta treba?Pred idiotima da se uplase i prestanu da crtaju?Sad jos bolje crtajte.

ODGOVORITE
Name

bbzz

13.01.2015 08:45

Re MI SAMI..CRTALI su oni i sina od Sarkozija dok je bio predsednik pa je autor karikature za tri dana dobio otkaz..

ODGOVORITE
Name

Branislav Doman

13.01.2015 08:47

Religija narocito ona koja nije u skladu sa vremenom je nemoralna i radi nje su se vodili bezbrojni ratovi i jos uvijek se vode. Ona zaglupljuje,odvaja ljude jedne od drugih,iskljucuje zdrav razum,omogucava da se stvara jedan parazitski sloj.Ako nesto ima toliko negativnog uticaja na nase zivote onda treba da bude podlozna kritici.

ODGOVORITE
Name

Muslim

13.01.2015 08:49

Iz mog nicknmn se vidi ko sam. Ja mislim da sloboda nema cijenu i potpuno podrzavam novinare. Samo slobodan covjek moze biti kreativan i doprinjeti napretku zajednice. Sloboda je kada slobodno mozes izraziti svoje misljenje bez da vrijedjas drugog, kada kazem drugog mislim na pojedinca a ne ne na grupu jer grupa je skup kukavica kojom je lako manipulisati.

ODGOVORITE
Name

srbin

13.01.2015 09:17

Vlasniku lista ce se ocigledno dobro isplatiti ovi jadnici sto su dobili metak u glavu.Ako ti neko da do znanja da mu nesto smeta i vredja a muslimani su to pokazali mnogo pre prolivanja krvi,zasto ga onda provocirati.Ove karikature su recept zapada za stvaranje nemira u svetu.

ODGOVORITE
Name

Jajko

13.01.2015 09:43

Oni crtaju u svojoj drzavi i ne krse nikakav zakon. Pa ne moraju oni u svojoj drzavi da se pridrzavaju serijatskog zakona. Ko zna, ako sad odustanu, sledece bi moglo biti da neko zatrazi da se u Francuskoj ne smije tociti alkohol jer to nije u duhu islama...

ODGOVORITE
Name

Branislav Doman

13.01.2015 10:09

Vidim da se ne slazete sa mnom pa cu pojasniti svoje misljenje. Ako je jednakost jedna od najvecih civilizacijskih tekovina i ako je nemoralno da se za sebe traze veca prava nego sto se dozvoljavaju drugima onda je Biblija narocito Stari Zavjet nemoralan. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima UN u članovima 1. i 2. svim ljudima jamči slobodu i jednakost u dostojanstvu i pravima, bez obzira na "bilo kakvu razliku kao što je rasa, boja kože, pol, jezik, vera, političko ili neko drugo opredjeljenje, nacionalno ili društveno poreklo, vlasništvo, rođenje ili neki drugi status". U Bibliji su Jevreji izabrani narod.Bog za njih ima jedna pravila a za druge narode druga.To je nemoralno.U 25 poglavlju knjige Brojevi od 1-13 reda se nalazi prica u kojoj se Bog razbjesni kad jedan Zidov hoce da ozeni Moabicanku i naredjuje Mojsiju da ga obesi.Kad se radi o diskriminaciji prema zenama o tome ne treba posebno ni govoriti pocev od cinjenice da se Bog cesto prikazuje kao stari muskarac s bradom,Isus je muskarac,proroci su muskarci.Zena je stvorena od malog nebitnog dijela muskarcevog tijela kao netko tko ce pomagati muskarcu.Za izbacivanje i raja odgovornaje zena.U Korincanima 14:34-5) stoji da zenama ne bi trebalo dozvoliti da govore nego da budu poslusne itd.Takodjer ima mnogo primjera homofobije,opravdavanja ropstva,rasizma koje necu navoditi zato sto to i sami mozete naci a buduci da vidim da ste vjernici necete lagati (radi koristi) sami sebe jer je Bog rekao da to ne cinimo.

ODGOVORITE
Name

snezana

13.01.2015 10:12

Ja samo mogu da potvrdim tezu Karla Maxa: religija je opijum za narod, a Boga mi i otrov. Kako opijum djeluje, poznato je. Niko me ne moze u suprotno ubijediti. Sa religijama su samo novi problemi, nove podjele, novi fanatizam, nove mrznje, nova pametovanja i obicaji izbijali a i ratovi i ubijanja, pa sta je u religijama dobro? Koja je to religija kao fina i dobra, svaka kaze jedino je ona prava, jedino su njeni pripadnici sveti i dobri, trla baba lan...cisti fanatizam u svakoj religiji. Imati neku svoju "vjeru" u srcu, koja nikoga drugoga ne potcjenjuje niti sebe uzvisuje iznad drugih, to je nesto plemenito, nesto prirodno usadjeno, samo svoje. Niti je masovno, niti globalno, niti od koga nametnuto.

ODGOVORITE
Name

Serafim

13.01.2015 12:38

MOzemo da mislimo sta hocemo ali ne mozemo da radimo nesto sto Bogu nije milo, naime ovde neko ismejava Muhameda i islam to nije u redu, to je provokacija svakog muslimana ma gde on bio, Isus Hristos je bio 40 dana u pustinji molio je Boga i Bog mu dade lekovitu isceliteljsku moc, Muhamed je bio 40 dana u pustinji i Bog mu dade magneticnu moc, Buda je bio u pustinjni 40 dana i Bog mu dade moc, kao filozofiju svakodnevnog zivota, u Indiji Krisma je bio 40 dana u pustinji i Bog mu dade magicnu moc, Mojsije je bio 40 dana u pustinji i Bog mu dade deset bozijih zapovesti, Abraham je bio 40 dana u pustinji i Bog mu dade ideologiju i filozofiju koju prosiri celim svetom kad ih sve stavite u jednu sobu ili dvorac oni svi zajedno predstavljaju Boga u razlicitim narodima tako kada na nekog od njih hulite vi direktno Hulite na Boga pa se zamislite zasto i ko vas tome uci ili vas je lukavo otrovao i od Boga odvratio.

ODGOVORITE
Name

JeSuisCharlie

13.01.2015 12:50

Bravo, Charlie Hebdo! Slika za koju niko na svijetu ne može reći da vrijeđa "tanana" osjećanja pripadnika islamske vjeroispovjesti, a opet totalno pobjednička. Živjela sloboda!

ODGOVORITE