Sloboda javne riječi mora se štititi

Centri civilnih inicijativa (CCI) principijelno osuđuju svako ugrožavanje slobode javne riječi kao temelja demokratskog društva, a pogotovo opasnim smatraju situacije kada ugrožavanje dolazi od institucija vlasti ili kada institucije vlasti tolerišu ili podržavaju ugožavanje slobode i nasilje nad medijima. 

Bosna i Hercegovina 07.01.2015 | 14:03
Sloboda javne riječi mora se štititi

U CCI-u su stava da su institucije vlasti dužne obezbjediti društveni okvir u kome je sloboda javne riječi neupitna, te zaštititi novinare u obavljanju svojih profesionalnih zadataka. 

Ističe se da su vlasti dužne sankcionisati svaki pokušaj ugrožavanja slobode i činove nasilja nad novinarima. 

U tom kontekstu, CCI ne smatra dovoljnim samo uvažavanje žalbe od Opštinskog suda i vraćanje stvari izuzetih u pretresu portala Klix.ba, nego zahtijeva utvrđivanje odgovornosti svih koji su umješani u slučaj eklatantne zloupotrebe ovlašćenja i ugrožavanja ljudskih prava i medijskih sloboda, što je bio slučaj s činom upada u redakciju medija, koji je samo radio svoj posao u javnom interesu. 

- Samo tako ćemo moći vjerovati da se ovakve pojave više neće dešavati i da su sve strukture vlasti i društvo u cjelini iz ovog skandala izvukli pouku koja će omogućiti pozitivan iskorak u daljoj demokratizaciji zemlje - navodi se u saopštenju CCI-a.

Komentari / 0

Ostavite komentar