Belgijski ljekari ne daju silovatelju da lako umre

Lekari u Belgiji odbili su zahtev serijskog ubice i silovatelja da bude podvrgnut eutanaziji, saopštilo je danas belgijsko ministarstvo pravosuđa.

Svijet 07.01.2015 | 09:54
Belgijski ljekari ne daju silovatelju da lako umre

Odluka je saopštena na manje od nedelju dana pre nego što je silovatelj trebalo da primi smrtonosnu injekciju, iako je ministar pravde Koen Gins rekao prošle sedmice da će serijski ubica Frank van den Bliken koji služi doživotnu robiju, primiti smrtonosnu injekciju 11. januara pošto je ministarstvo pristalo na zahtev za eutanaziju u septembru.

U saopštenju ministarstva stoji da je poverljivost vezana za medicinsku struku, sprečila lekare da otkriju zbog čega je proces zaustavljen, preneo je Rojters.

Portparolka ministarstva je rekla da presuda ne znači da zatvorenici više ne mogu da traže eutanaziju.

Eutanazija nad van den Blikenom bila bi prva nad jednim zatvorenikom, od kako ju je Belgija legalizovala pre 12 godina, jedna od svega nekoliko država u svetu koja je to učinila.

Psihičko stanje zatvorenika će, umesto toga, biti procenjeno u novotvorenom psihijatrijskom centru u Gentu, a zatim postoji mogućnost njegovog prebacivanja u centar u susednoj Holandiji, gde su smešteni pojedinci osuđeni na duže zatvorske kazne, navelo je ministarstvo.

Belgija je druga zemlja posle Holandije koja je legalizovala eutanaziju 2002, a u 2013. je zabeležila rekordnih 1.807 slučajeva eutanazije.

Jedan od njenih strogih uslova za ubistvo iz milosrđa je da pacijent mora da bude sposoban da u svesnom stanju podnese "dobrovoljan, promišljen i ponovljen" zahtev da umre.

Nepodnošljivo pati
Van den Bleken (51), koji se u zatvoru nalazi već 30 godina i sebe smatra pretnjom po društvo, godinama je tražio od države da mu pomogne da okonča sebi život zbog onoga što je njegov advokat Jos Vander Velpen nazvao "nepodnošljivom psihološkom patnjom".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ljevičar

07.01.2015 09:21

Belgijskim doktorima,nobela. Nek se đubre dobro namuči.To se zove božija pravda.

ODGOVORITE