Psi lutalice zaštićeniji od novinara

Protest novinara u BiH se nastavlja. Nakon Banjaluke javno okupljanje novinara danas je održano i u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 06.01.2015 | 16:00
Psi lutalice zaštićeniji od novinara

Javnim okupljanjem novinari žele skrenuti pažnju na sve učestalije napade na njih, na kršenje prava na slobodu izražavanja u BiH te na dugogodišnju praksu nesankcionisanja fizičkih napada na novinare.

Napadi na novinare u BiH se dešavaju već godinama, ali ovo što se radi u poslednje vrijeme prevšilo je svaku mjeru. Napogubnije je to što većinu napada na novinare vrše pripadnici tzv. političkih elita koji su se u poslednje vrijeme toliko osilili da ne prezaju ni od prijetnji smrću novinarima.

Od 2006. godine počinjeno je 60 krivičnih djela nad novinarima, ali samo 9 je procesuirano, od čega su dva napada kvalifikovana kao krivično djelo, a ostali kao blaži prekršaji.

"Sve to govori o tome da se fizički napadi na novinare, oduzimanje i uništavanje opreme, nanošenje fizičkih povreda i prijetnje smrću novinarama, u BiH ne tretira kao krivično djelo već kao prekršaji i najobičnije kafanske tuče", kaže Borka Rudić generalni sekretar Udruženja "BH novinari".

Umjesto da kažnjavaju napade na novinare policijske i pravosudne institucije pokušavaju da tuđa krivična djela stave na teret novinara. Očit dokaz toga je pretres prostorija portala Kliks.

BH novinari insistiraju na vještačenju snimka, na kojem se jasno čuje da premijer Srpske Željka Cvijanović govori o kupovini narodnih poslanika, te na javnom objavljivanju rezultata tog vještačenja.

"Neću da sumnjam u institucije u BiH, ali način na koji je do sada vođena istraga u vezi sa spornim snimkom, ostavlja prostor da sumnjamo da postoji mogućnost za razne manipulacije. Ukoliko ne budemo zadovoljni načinom na koji se sve bude dalje odvijalo tražićemo vještačenje međunarodne, kvalifikovane firme za takve vrste poslova", kaže Rudić.

Novinari najavljuju da neće prestati sa javnim okupljanima, te da će ukoliko se napadi i nekažnjavanje tih napada na novinare nastave pozvati sve kolege u BiH na bojkot institucija koje u tome učestvuju.

"Siguran sam da će ove naše akcije dati rezultat. Nama treba samo jedno, normalni uslovi za rad'', poručio je Dario Novalić predsjednik Upravnog odbora Savjeta za štampu BiH.

Suočeni sa svakodnevnim napadima i sa činjenicom da su u BiH više zaštičeni psi lutalice nego novinari na radnom zadatku, novinari nemaju vremena da se bave borbom za zaštitu svojih ekonomskih i socijalnih prava, a i na tom polju su među najugroženijim u BiH.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

06.01.2015 15:57

Ana TV snimku iz Brčkog se "ništa" ne vidi niti čuje?

ODGOVORITE
Name

novinar

06.01.2015 19:28

Ti koji rade na terenu nisu novinari oni misle da jesu oni su reporteri .Novinari u bih su gazde .njihova primanja su ogromna i do trista hiljada km za god.za promociju jednog politickog subjekta.veoma su postovani i uvazavani za razliku od driugih zanimanja .odlicno rade i po meni nose vecu odgovornost od politicara.zato mislim da je ovo sve po necijem nalogu

ODGOVORITE
Name

007

06.01.2015 19:32

da li su novinari zaboravili privođenje novinarke Jašarević,sa snimateljem u policijsku stanicu Centar u SARAJEVU.Malo i smeta poređenje sa psima lutalicama.

ODGOVORITE
Name

novinar

06.01.2015 20:22

Trebali bi priznati, da ponekad preterujemo. Sto smo vredniji od ostalih ljudi koji stradaju na zadatku. Budimo realni.

ODGOVORITE
Name

pa sad

06.01.2015 20:50

Kako se uzme i iz koje se perspektive gleda . neki jesu ugroženi , a neki to i traže svojim ponašanjem , upadanjem u riječ,sjeckanjem i navođenjem sagovornika , na onu istinu koju je dobio kao zadatak da proturi , vjerovatno od urednika . ja bi u svakom slučaju ustao i otišao , a ne bi dozvolio nikad da mi novinar gura riječi u usta . međutim to trpe i prihvaćaju oni kojima su đžepovi puni oraha , pa misle tako da se operu . dobar novinar nije napadan i treba da pusti sagovornika , a on sam nadođe .

ODGOVORITE